NAS ČAKA MILA ZIMA?

Vremenoslovci objavili dolgoročno vremensko napoved za zimo: poglejte, kaj nas čaka

Vremenska napoved nakazuje, kdaj lahko pričakujemo prve snežinke.
Fotografija: Kakšna zima nas čaka? FOTO: Gpointstudio Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Kakšna zima nas čaka? FOTO: Gpointstudio Getty Images/istockphoto

Severe Weather Europe (SWE) je objavil dolgoročno napoved za prihajajočo zimo, ki nakazuje, kdaj lahko pričakujemo prve snežinke.

Po napovedih se bodo razmere La Niña nadaljevale skozi jesen in zimo. La Niña naj bi oslabela v začetku prihodnjega leta s premikom v nevtralno fazo, napoveduje SWE, kar dodatno pojasnjuje vpliv, ki ga ima ta pojav.

La Niña spreminja vreme v svetovnem merilu, a poleg tega, da neposredno vpliva na Severno Ameriko, imajo nekateri kraji v Evropi tudi številne druge dejavnike, ki morajo biti izpolnjeni, preden se vpliv La Niñe razširi.

Kakšna zima se obeta v Evropi?

Evropa bo, glede na podatke sistema sezonskih napovedi ECMWF, imela podpovprečno količino snega. Zaradi vpliva lokalnega sistema nizkega zračnega tlaka nad severom pa je nad Skandinavijo napovedano več sneženja kot običajno. Tudi napoved za november kaže večinoma podpovprečno količino snega po vsej Evropi. Nekaj ​​možnosti za več sneženja je opaziti nad Alpami in severnim Balkanom.

Tudi za december kaže, da bo na večjem delu celine snežilo manj kot običajno. Območje z več sneženja je prisotno nad Alpami in ponovno nad severno Skandinavijo.

Napoved za januar prav tako kaže zmanjšano možnost sneženja v večjem delu celine. Več snega bi lahko doseglo jugovzhodne dele, verjetno zaradi anomalije visokega zračnega tlaka na severozahodu.

Drug sistem napovedovanja kaže podobno

Podobno tudi podatki sistema UKMO napovedujejo malo snega na večjem delu celine, razen v nekaterih severnih delih. Napoved za november kaže podpovprečno snežno moč v večjem delu Evrope. Ponovno je več sneženja napovedano nad severnimi kraji, tako kot v napovedi ECMWF.

V višjih predelih in na severu napovedujejo več sneženja. FOTO: Vvvita, Shutterstock
V višjih predelih in na severu napovedujejo več sneženja. FOTO: Vvvita, Shutterstock

Decembrska napoved ne kaže večjega izboljšanja, razen v običajnih višjih legah severnih krajev ter območja v južnih Alpah in nad jugovzhodom. Niti januarja ni pričakovati večjih sprememb. Kot kaže napoved, se možnost sneženja povečuje od severovzhoda, ponekod tudi nad osrednjimi kraji.

Na splošno sta oba modela usklajena glede šibke snežne sezone nad Evropo, razen v severnih predelih in nekaterih osrednjih predelih okoli Alp.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije