ČAS ZA SELITEV V TUJE KRAJE?

Za selitev v Toskano do 30.000 evrov

Italijanska pokrajina vabi nove prebivalce. Preselite se lahko tudi v Michelangelov rojstni kraj.
Fotografija: Michelangelov rojstni kraj je od Firenc oddaljen približno 100 km. FOTO: Diego Mariottini/Getty Images
Odpri galerijo
Michelangelov rojstni kraj je od Firenc oddaljen približno 100 km. FOTO: Diego Mariottini/Getty Images

Če ste letos razmišljali o počitnicah v Toskani, je morda čas, da spremenite načrte: z novim ukrepom lokalnih oblasti za pridobivanje prebivalcev se lahko tja kar preselite, za nameček pa vam bodo za selitev še plačali. Vsakomur, ki bo pripravljen živeti v katerem od gorskih mest v regiji, bodo primaknili od 10.000 do 30.000 evrov za odkup oziroma obnovo hiše. Program

Stanovanje v gorah (Residenzialita in Montagna) ima na voljo 2,8 milijona evrov sredstev. Namen spodbude je, da bi znova poselili območja, v katerih upada število prebivalcev. A tisti, ki se bodo odzvali, se ne bodo mogli preseliti v kateri koli gorski kraj. Izbirali bodo lahko le med tistimi, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev.

Ena od možnosti za selitev je topliško mesto Santa Fiora. FOTO: Susan Evans/Getty Images
Ena od možnosti za selitev je topliško mesto Santa Fiora. FOTO: Susan Evans/Getty Images

Takšnih mest je v Toskani 76, med njimi pa sta tudi topliška kraja San Casciana dei Bagni in Santa Fiora. Obe mesti se uvrščata med najlepše vasi v Italiji. Ena od možnosti je tudi Caprese Michelangelo, rojstno mesto slavnega renesančnega umetnika Michelangela, ki je okoli 100 kilometrov oddaljeno od Firenc.

Še eno pravilo za tiste, ki se bodo potegovali za selitev v toskanska gorska mesta, je, da finančni vložek, ki ga dobijo od pokrajine, ne presega 50 odstotkov vseh stroškov, ki jih bodo imeli z novim bivališčem. A če ste že sanjavo načrtovali premik na višjo nadmorsko višino, vas moramo razočarati, saj je akcija namenjena le polnoletnim italijanskim državljanom.

Še en pogoj je, da ti trenutno ne smejo že bivati v kateri od gorskih vasic. Tisti, ki jim bo uspelo pridobiti sredstva, bodo morali stalno bivališče preseliti na novo lokacijo, od tu pa se tudi ne bodo smeli prav kmalu odseliti. Ob pridobitvi sredstev se bodo namreč zavezali, da bodo v toskanskem gorskem mestu ostali najmanj deset let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije