ŽELELI SO V ITALIJO

Začele so se deportacije

Včeraj je v Albanijo prišla prva skupina migrantov. Želeli so v Italijo, a končali v nekakšnem taborišču.
Fotografija: Želeli so v Italijo, (začasno) bodo v Albaniji. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Želeli so v Italijo, (začasno) bodo v Albaniji. FOTO: Afp

Z ladjo italijanske mornarice je v Albanijo prispela prva skupina migrantov, ki jih bodo v skladu z dogovorom med Rimom in Tirano med obravnavo njihovih prošenj za azil namestili v nedavno vzpostavljenem sprejemnem centru. Gre za skupino 16 moških iz Bangladeša in Egipta.

Ladja s prebežniki se je zasidrala v albanskem pristanišču Shengjin. Tja je prispela po 36 urah plovbe, na njenem krovu pa je 16 moških, ki so jih italijanske oblasti v nedeljo zvečer prestregle na odprtem morju južno od Lampeduse.

Ker se Italija sooča s povečanim številom prebežnikov prek Sredozemskega morja, je sprejela ukrep, ki diši po mračni preteklosti. FOTO: Reuters
Ker se Italija sooča s povečanim številom prebežnikov prek Sredozemskega morja, je sprejela ukrep, ki diši po mračni preteklosti. FOTO: Reuters

Najprej bodo prebežniki v centru v neposredni bližini pristanišča opravili zdravniški pregled in identifikacijski postopek, nato jih bodo namestili v 20 kilometrov oddaljenem sprejemnem centru v kraju Gjader. Tam bodo počakali na konec obravnave prošnje za azil.

V okviru nastanitvenih objektov je tudi center za repatriacijo, kamor bodo namestili tiste, ki jim bodo prošnjo za azil zavrnili. Tretji del je majhen zapor, kamor naj bi zaprli tiste, ki bi v centru storili kazniva dejanja. Kapaciteta centra je 1000 ljudi, sčasoma naj bi se povečala na 3000.

Tako center v Shengjinu kot v Gjadru delujeta v skladu z italijansko zakonodajo, tudi zaposleni so italijanski državljani. Prošnje za azil bodo prek videopovezave na daljavo obravnavali italijanski sodniki. S prvima centroma za identifikacijo in sprejem migrantov v drugi državi želi Italija po navedbah Rima pospešiti obravnavo prošenj za azil ali morebitne repatriacije.

Dogovor med Rimom in Tirano je sprožil ostre kritike zagovornikov človekovih pravic, tako v Italiji kot v Albaniji. Skrbi jih zlasti, ali bodo prosilci za azil deležni ustrezne zaščite. Izražajo tudi pomisleke glede skladnosti ureditve z mednarodnim pravom.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je zato znova zavrnila kritike: »Gre za novo, pogumno pot, kakršne še ni bilo in ki odlično odseva evropskega duha. Gre za zgled, ki bi mu lahko sledili tudi v drugih državah.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije