BLIŽNJI VZHOD

ZDA in evropski voditelji pozivajo Iran k umiku grožnje napada na Izrael

Podprli so prizadevanja za zmanjšanje napetosti v regiji in sklenitev dogovora o prekinitvi ognja in izpustitvi zajetih talcev, piše na spletni strani Bele hiše.
Fotografija: Joe Biden. FOTO: Evan Vucci Via Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden. FOTO: Evan Vucci Via Reuters

Predsednik ZDA Joe Biden ter voditelji Francije, Nemčije, Italije in Združenega kraljestva so danes v skupni izjavi pozvali Iran, naj umakne grožnjo z napadom na Izrael. V luči vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu so razpravljali tudi o resnih posledicah morebitnega napada na regionalno varnost, so sporočili iz Bele hiše.

»Iran smo pozvali, naj umakne svoje grožnje z vojaškim napadom na Izrael, in razpravljali o resnih posledicah na regionalno varnost, če bi do takšnega napada prišlo,« so po skupnem telefonskem pogovoru sporočili voditelji in izrazili podporo obrambi Izraela pred Iranom in njegovimi zaveznicami.

Podprli so prizadevanja za zmanjšanje napetosti v regiji in sklenitev dogovora o prekinitvi ognja in izpustitvi zajetih talcev, piše na spletni strani Bele hiše.

ZDA krepijo tamkajšnjo prisotnost

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je sicer pred tem ocenil, da bi lahko Iran še ta teden izvedel vrsto obsežnih napadov na Izrael. Priznal je, da bi v primeru napada »to vsekakor lahko vplivalo na pogovore«, predvidene za četrtek, o prekinitvi ognja na območju Gaze, ki bi jo spremljala izpustitev izraelskih talcev, ki so tam zadržani.

Ob iranski grožnji po maščevanju zaradi umora političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in poveljnika libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu ZDA na Bližnjem vzhodu krepijo vojaško prisotnost, da bi pomagale braniti Izrael pred morebitnim napadom Irana in njegovih zaveznikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije