ZDA ogrožajo še orjaški sršeni

Azijski sršeni zdaj strašijo po zvezni državi Washington. Ogrožajo čebeljo populacijo, smrtno nevarni za človeka.
Fotografija: Veliki so do pet centimetrov. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Veliki so do pet centimetrov. FOTO: Guliver/Getty Images

Letošnje leto jim resnično ne prizanaša, stokajo Američani, zdaj so po njih udarile še morilske žuželke. Orjaški sršeni, namreč, ki so znova obiskali novo celino in se najraje zadržujejo v zvezni državi v povsem severovzhodnem kotičku ZDA.

Gromozanske žuželke izhajajo iz Azije, kako so priromale v Washington in tudi kanadsko provinco Britansko Kolumbijo, s katero meji ta ameriška zvezna država, pa ni znano. Izjemno dejavne postanejo aprila in zdaj že strašijo prebivalstvo in predvsem čebele, poročajo znanstveniki.

Vespa mandarinia spada v rod pravih os, njen naravni življenjski prostor pa je vzhodna in jugovzhodna Azija. Ima oranžno-rumeno glavo brez vzorca, takšne barve je tudi zadek. Doseže strahotnih pet centimetrov dolžine in deset centimetrov čez razprta krila, pridevnika, kot sta morilski in ubijalski, tako ne presenečata. Gre za največjega sršena na svetu, ki lahko s strupom ubije celo človeka, pridelovalke medu pa so proti velikanu povsem nemočne.

Pozno poleti in v zgodnji jeseni povzročijo največ škode v panjih, kjer obležijo kupi obglavljenih čebel, nekaj sršenov lahko namreč v nekaj urah pomori celotno družino. Azijske čebele so proti orjaškemu sršenu že razvile obrambni mehanizem, na drugih koncih sveta pa se to ni zgodilo, zato lahko invazija te žuželke nevarno ogrozi čebeljo populacijo.


Strup je tako močen, da ob več pikih ubije celo človeka, želo pa tako mogočno, da prebije zaščitno obleko, zato se čebelarji ne smejo sami spopadati s smrtno nevarno nadlogo, temveč morajo o tem obvestiti pristojne službe, še opozarjajo v ZDA.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije