REŠEVANJE KRIZ

Znano, o čem sta se pogovarjala Golob in Zelenski

Premier se bo danes udeležil še dogodka na temo obnove Ukrajine, ki ga gosti predsednik ZDA.
Fotografija: Robert Golob na generalni skupščini ZN. FOTO: Angela Weiss Afp
Odpri galerijo
Robert Golob na generalni skupščini ZN. FOTO: Angela Weiss Afp

Premier Robert Golob se je v torek pred vodenjem zasedanja varnostnega sveta ZN o Ukrajini sestal s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, s katerim sta govorila predvsem o evropski perspektivi Ukrajine in s tem povezanim resorjem širitve, ki je v prihodnji sestavi Evropske komisije zaupan Sloveniji.

»Pogovarjala sta se o evropski perspektivi Ukrajine, s posebnim poudarkom na portfelju širitve, ki je predviden za kandidatko za evropsko komisarko Marto Kos. Oba voditelja sta izrazila tudi obojestransko zadovoljstvo in upanje na plodno sodelovanje, saj je ta pomembna odgovornost zaupana Sloveniji,« so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Sporočilo dodaja, da je Golob v torek opravil tudi telefonski pogovor z jordanskim kraljem Abdulahom, s katerim sta izmenjala poglede na humanitarni položaj v Palestini in govorila o tem, kako povečati dostop humanitarne pomoči na krizna območja.

V času vojn in kriz

Golob bo danes vodil osrednji dogodek slovenskega predsedovanja varnostnemu svetu ZN v septembru – posebno odprto zasedanje pod naslovom Voditeljstvo za mir, na katerem bo nastopilo okrog 75 voditeljev držav, ministrov in veleposlanikov držav članic ZN.

Govorniki bodo podajali predloge, kako v današnjem svetu vojn in kriz s tistimi v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu in v Sudanu na čelu zagotoviti učinkovitost varnostnega sveta.

Robert Golob in Tina Gaber se mudita na diplomatskih obiskih. FOTO: Vlada Republike Slovenije, Boštjan Podlogar/STA
Robert Golob in Tina Gaber se mudita na diplomatskih obiskih. FOTO: Vlada Republike Slovenije, Boštjan Podlogar/STA

Države članice varnostnega sveta so se uspešno dogovorile tudi o predsedniški izjavi, ki bo soglasno sprejeta pred začetkom zasedanja. Zasedanje traja ves dan oziroma do večera, ko bo na zahtevo Francije izredna seja o Libanonu. To bo vodila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Večerja z Bidnovima

Premier se bo danes udeležil še dogodka na temo obnove Ukrajine, ki ga gosti predsednik ZDA Joe Biden. Zvečer se bo s Tino Gaber udeležil sprejema za vodje delegacij na zasedanju Generalne skupščine in partnerje, ki ga Biden s prvo damo Jill gosti v Metropolitanskem muzeju.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da se bo Gabrova danes udeležila kosila, ki ga gosti prva dama ZDA, že v ponedeljek pa se je udeležila dogodka prve dame Turčije Emine Erdogan, posvečenega predstavitvi aktivnosti hiše afriške kulture v Ankari.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije