SISTEM COGNIFY

Znanstvenik razvija futuristični koncept kaznovanja: namesto v zapor po sintetični spomin

Zlikovcem bi vsadil lažni spomin na kaznivo dejanje.
Fotografija: Kaznovanim bi se nekaj minut zdelo dolgih več let. FOTO: Sakhorn38 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Kaznovanim bi se nekaj minut zdelo dolgih več let. FOTO: Sakhorn38 Getty Images/istockphoto

Prenapolnjenim zaporom in dragemu vzdrževanju zapornikov bi se v prihodnosti lahko izognili, je prepričan Hashem Al Ghaili. Znanstvenik meni, da bi storilce kaznivih dejanj namesto z zaporom lahko kaznovali z vsajanjem umetnih spominov, v katerih bi svoja zločinska dejanja videli z žrtvine plati.

Sistem Cognify, kakor je poimenoval koncept, bi vključeval napravo, podobno tisti za virtualno resničnost, posnetke pa bi pomagala ustvarjati umetna inteligenca. Zlikovec bi med prestajanjem kazni nosil možganski vsadek, ki povzroča različna čustvena stanja. Znanstvenik je prepričan, da bi takšen način lahko bil učinkovit, medtem ko je 100 študij dokazalo, da zaporna kazen storilca ne spremeni na bolje, saj po izpustu na prostost navadno znova storijo kaznivo dejanje.

S Cognifyjem bi rehabilitacija trajala le nekaj minut, verjame znanstvenik, ob tem pa bi se kaznovanemu zdelo, kot da se vleče leta in leta. Umetni spomini bi bili prilagojeni glede na kaznivo dejanje posameznika. Zaporniki bi morali prestati skeniranje možganov. Tako bi dobili zemljevid njihovih naravnih nevronskih poti. Na podlagi zemljevida bi Cognify prepoznal področja, odgovorna za spomin, razum in logično mišljenje.

»Umetni spomini, ki jih vsadi Cognify, bi bili brezhibno vključeni v obstoječe možganske nevronske mreže, s čimer bi preprečili kognitivno disonanco in zagotovili, da subjekt doživlja spomine, kot da bi bili resnični,« pojasnjuje Al Ghaili. Umetne spomine bi prikazovali denimo tistim, ki izvajajo nasilje v družini ali zločine iz sovraštva. Kot je Al Ghaili razložil v videu, ki ga je objavil na spletu, bi bili nekateri spomini narejeni tako, da bi pustili na zaporniku neizbrisne duševne posledice, kar naj bi zločinca v prihodnosti odvrnilo od podobnega početja.

Njegove ideje so trenutno še znanstvena fantastika, glede na hiter razvoj umetne inteligence in tehnologije, ki povezuje računalnik s človeškimi možgani, pa bo verjetno že v bližnji prihodnosti popolnoma izvedljiva. Trenutno je video, objavljen na družbenem omrežju, predvsem zabavna zanimivost, čeprav je posnetek dodelan tako, da deluje, kot da naprava Cognify v resnici že obstaja. Tako lahko na njem denimo vidimo vrsto posebnih ležalnikov, podobnih modulom za hibernacijo v raketah, kot jih prikazujejo domišljijski filmi o potovanjih po vesolju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije