RECEPT

Ajdova kaša iz pečice

Ajdovo kašo uporabimo kot prilogo ali dodatek namesto riža, krompirja ali testenin, uživamo jo večinoma toplo, lahko pa jo dodajamo tudi k solatam.
Fotografija: Pečena kaša s smetano FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pečena kaša s smetano FOTO: Guliver/Getty Images

Ajde dolgo ni bilo na jedilnikih pri nas razen na Štajerskem in v Prekmurju. Časi so se na srečo spremenili, saj gre za izjemno okusno in zdravo žitarico, ki jo običajno uživamo v obliki kaše, kosmičev ali moke.

Iz kaše lahko pripravimo ničkoliko jedi, na primer samostojno juho, v katero na koncu kuhanja vmešamo kislo smetano, odlično se poda z gobami, bodisi šampinjoni bodisi z jurčki, pa tudi z mesom in vsemi vrstami zelenjave.


Pripravimo jo podobno kot rižoto, lahko pa je preprosto prikuha, ki jo le rahlo solimo. Seveda je ajdova kaša nepogrešljiva v krvavicah, danes jo sicer pogosto nadomešča riž, a prave so narejene iz kaše. Zato jim v Prlekiji pravijo kašnice.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije