RECEPT
Ajdova kaša iz pečice
Ajdovo kašo uporabimo kot prilogo ali dodatek namesto riža, krompirja ali testenin, uživamo jo večinoma toplo, lahko pa jo dodajamo tudi k solatam.
Odpri galerijo
Ajde dolgo ni bilo na jedilnikih pri nas razen na Štajerskem in v Prekmurju. Časi so se na srečo spremenili, saj gre za izjemno okusno in zdravo žitarico, ki jo običajno uživamo v obliki kaše, kosmičev ali moke.
Iz kaše lahko pripravimo ničkoliko jedi, na primer samostojno juho, v katero na koncu kuhanja vmešamo kislo smetano, odlično se poda z gobami, bodisi šampinjoni bodisi z jurčki, pa tudi z mesom in vsemi vrstami zelenjave.
Pripravimo jo podobno kot rižoto, lahko pa je preprosto prikuha, ki jo le rahlo solimo. Seveda je ajdova kaša nepogrešljiva v krvavicah, danes jo sicer pogosto nadomešča riž, a prave so narejene iz kaše. Zato jim v Prlekiji pravijo kašnice.
Iz kaše lahko pripravimo ničkoliko jedi, na primer samostojno juho, v katero na koncu kuhanja vmešamo kislo smetano, odlično se poda z gobami, bodisi šampinjoni bodisi z jurčki, pa tudi z mesom in vsemi vrstami zelenjave.
Za 4 osebe:
250 g ajdove kaše
1 manjši por
3 stroki česna
250 g šampinjonov
4 jajca
1 lonček kisle smetane
šopek peteršilja
sol, poper, olje
Ajdovo kašo skuhamo, toliko, da ostane čvrsta. Odcedimo in spravimo v večjo skledo.
Por očistimo, nasekljamo in stresemo v ponev z vročim oljem. Dušimo nekaj minut in dodamo strt česen. Ko zadiši, dodamo na lističe narezane šampinjone in dušimo 10 minut. V skodelici zmešamo jajca in smetano.
V skledo s kašo stresemo dušene šampinjone in sesekljan peteršilj ter prilijemo polovico kisle smetane z jajci. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Maso naložimo na pomaščen pekač in pečemo pol ure na temperaturi 180 stopinj. Potem prelijemo s preostalimi razžvrkljanimi jajci, zvišamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo, dokler se lepo ne zapeče.
250 g ajdove kaše
1 manjši por
3 stroki česna
250 g šampinjonov
4 jajca
1 lonček kisle smetane
šopek peteršilja
sol, poper, olje
Ajdovo kašo skuhamo, toliko, da ostane čvrsta. Odcedimo in spravimo v večjo skledo.
Por očistimo, nasekljamo in stresemo v ponev z vročim oljem. Dušimo nekaj minut in dodamo strt česen. Ko zadiši, dodamo na lističe narezane šampinjone in dušimo 10 minut. V skodelici zmešamo jajca in smetano.
V skledo s kašo stresemo dušene šampinjone in sesekljan peteršilj ter prilijemo polovico kisle smetane z jajci. Solimo in popramo ter dobro premešamo. Maso naložimo na pomaščen pekač in pečemo pol ure na temperaturi 180 stopinj. Potem prelijemo s preostalimi razžvrkljanimi jajci, zvišamo temperaturo na 200 stopinj in pečemo, dokler se lepo ne zapeče.
Pripravimo jo podobno kot rižoto, lahko pa je preprosto prikuha, ki jo le rahlo solimo. Seveda je ajdova kaša nepogrešljiva v krvavicah, danes jo sicer pogosto nadomešča riž, a prave so narejene iz kaše. Zato jim v Prlekiji pravijo kašnice.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
21:00
Po francosko je zdravo