POJEDINA

Aleš Fende: Martinova račka

Domača kuhinja in recepti za jesenske dni.
Fotografija: Martinova račka, krožnik
Odpri galerijo
Martinova račka, krožnik

Za nekaj uvodnih besed o martinovanju smo prosili vinarja Leona Gjerkeša. Kot pravi, je martinovo »praznik letine, ne le za vinogradnike, ampak za vse kmetovalce« ter hkrati »čas veselja, ko se po napornem letu sprostimo, družimo, poveselimo, veliko dobrega pojemo in v dobri družbi pokušamo, kaj smo pridelali.«

V preteklosti, pravi prekmurski vinar, se je ta dan množično praznovalo na trgih, kjer so na stojnicah ponujali mlada vina in razne klobase, so se pa vse do danes ohranila tudi manjša, bolj prijetna praznovanja po kmečkih turizmih in gostilnah. »Pri nas je v navadi, tako kot je bilo včasih, da martinovo zaokrožimo s tradicionalnim Martinovim kosilom v krogu družine. Seveda tu ne smejo manjkati račka, rdeče zelje in mlinci – brez tega si časa okrog martinovega ne predstavljam,« pravi Leon Gjerkeš. Da bo račka malo drugačna, smo za recept prosili kuharja Aleša Fendeta. Za vas je rahlo prilagodil recept za Martinovo jed, ki je v teh dneh postala že pravi hit kranjske restavracije Brioni.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije