RECEPT
Ana Zevnik: piščančja rulada s suhimi marelicami in špinačnimi žepki
Piščanec, s katerim je Ana prepričala žirijo na močnem mednarodnem tekmovanju Biseri morja.
Odpri galerijo
Ana Zevnik, dijakinja tretjega letnika Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica, se je z nedavnega tekmovanja Biseri morja, ki je potekalo na hrvaškem otoku Brač, vrnila z lepim uspehom. S sošolcem Gašperjem Novakom sta osvojila zlato medaljo in prejela še pokal za tretje mesto, poleg tega je Ana zablestela v pripravi piščančje jedi, s katero si je prikuhala zlato medaljo. Njuna mentorica Marija Arh Ivanšek je seveda zelo ponosna, da sta se najstnika, ki obiskujeta 3.b GT, odlično odrezala tudi na kuharskem tekmovanju v Kranjski Gori, kjer sta se pred nekaj dnevi suvereno zavihtela še do srebrne medalje. Niz bleščečih razlogov torej, da vam danes postrežemo piščanca, s katerim je Ana Zevnik prepričala žirijo na močnem mednarodnem tekmovanju Biseri morja!
Za 4 osebe:
Meso:
600 g piščančjega fileja
100 ml sladke smetane
60 g suhih marelic
60 g masla
sol, kari, citronski timijan
60 g masla
Testo za žepke s špinačo:
240 g ostre moke
300 g špinače
2 jajci in 4 rumenjaki
2 žlički olja
sol
40 g masla za sotiranje
Nadev:
80 g skute
20 g kisle smetane
40 g sesekljanih mandljev
Piščančjo rulado pripravimo tako, da file prerežemo kot zrezek, ga potolčemo in obrežemo. Začinimo in premažemo z zmesjo, ki smo jo pripravili tako, da smo odrezane dele piščančjega fileja zmleli s sladko smetano. Čez potresemo narezane suhe marelice, tesno zvijemo ter začinimo. Zavijemo v prozorno folijo, premazano s stopljenim maslom. V vodni kopeli kuhamo 20 minut. Odstranimo folijo in meso na segretem maslu opečemo, zatem ga pustimo pokritega v topli ponvi počivati še 10 minut. Narežemo in garniramo.
Za špinačne žepke najprej zamesimo testo. Začnemo s špinačo, ki jo očistimo in zmiksamo, nato iztisnemo sok. Iz ožete špinače in preostalih sestavin zamesimo testo za rezance in dobro pregnetemo. Pustimo ga počivati. Testo zvaljamo, izrežemo kroge, nadevamo in oblikujemo testene žepke.
Nadev pripravimo iz pretlačene skute, sesekljanih mandljev, kisle smetane in drobtin. Vse sestavine premešamo in s pomočjo dresirne vrečke razporedimo na razvaljano ter v kroge narezano testo.
Žepke zatem skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo in za konec še sotiramo na maslu.
Ana Zevnik je na zmagovalni krožnik razporedila še espumo korenčka z zvezdnatim janežem in dodala malce čokoladne omake, obogatene s konjakom.
Meso:
600 g piščančjega fileja
100 ml sladke smetane
60 g suhih marelic
60 g masla
sol, kari, citronski timijan
60 g masla
Testo za žepke s špinačo:
240 g ostre moke
300 g špinače
2 jajci in 4 rumenjaki
2 žlički olja
sol
40 g masla za sotiranje
Nadev:
80 g skute
20 g kisle smetane
40 g sesekljanih mandljev
Piščančjo rulado pripravimo tako, da file prerežemo kot zrezek, ga potolčemo in obrežemo. Začinimo in premažemo z zmesjo, ki smo jo pripravili tako, da smo odrezane dele piščančjega fileja zmleli s sladko smetano. Čez potresemo narezane suhe marelice, tesno zvijemo ter začinimo. Zavijemo v prozorno folijo, premazano s stopljenim maslom. V vodni kopeli kuhamo 20 minut. Odstranimo folijo in meso na segretem maslu opečemo, zatem ga pustimo pokritega v topli ponvi počivati še 10 minut. Narežemo in garniramo.
Za špinačne žepke najprej zamesimo testo. Začnemo s špinačo, ki jo očistimo in zmiksamo, nato iztisnemo sok. Iz ožete špinače in preostalih sestavin zamesimo testo za rezance in dobro pregnetemo. Pustimo ga počivati. Testo zvaljamo, izrežemo kroge, nadevamo in oblikujemo testene žepke.
Nadev pripravimo iz pretlačene skute, sesekljanih mandljev, kisle smetane in drobtin. Vse sestavine premešamo in s pomočjo dresirne vrečke razporedimo na razvaljano ter v kroge narezano testo.
Žepke zatem skuhamo v slanem kropu, jih odcedimo in za konec še sotiramo na maslu.
Ana Zevnik je na zmagovalni krožnik razporedila še espumo korenčka z zvezdnatim janežem in dodala malce čokoladne omake, obogatene s konjakom.