Anita Ferlin: Limonina pita s cimetom
Rada kuha vse, a sladice so njena strast. Tokrat je z nami delila recept za tiste, ki imajo radi limono in cimet.
Sestavine za krhko testo:
- 170 g moke
- 60 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 5 g pecilnega praška
- 1 žlička vanilijeve arome
Maslo delno raztopimo in nekoliko ohladimo. V posodi zmešamo jajce, sladkor, vanilijevo aromo ter dodamo maslo. V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek. K moki dodamo jajčno zmes in zamesimo testo. Dokaj mehko bo, zato ga zavijemo v živilsko folijo in postavimo za vsaj 30 minut v hladilnik.
Na dno pekača (premer 24 cm) položimo papir za peko. Dna in oboka pekača ni treba premazati z maslom, saj bo testo spustilo dovolj maščobe, zato se ne bo prijelo oboka.
Testo po manjših kosih eno za drugim dajemo v pekač. S prsti ga potlačimo ob dno in obok pekača. Narediti je treba vsaj za dva prsta debel rob (tako bo krema lepše obstala na piti). Testo prepikamo z vilicami, na njega položimo kos papirja za peko ter ga obtežimo (kroglice za pečenje, surov riž, surov fižol ...). Pečemo v ogreti pečici pri 180 °C 23–25 minut. Ko je testo pečeno, ga ohladimo. Med tem časom pripravimo kremo.
Sestavine za kremo:
- 400 g mascarpone sira
- 300 g sladke smetane
- 250 g kremnega sira
- mleti sladkor (po občutku, glede na željo sladkosti pite)
- 3 bio limone (sok)
- 1/2 žličke cimeta
Mascarpone sir, sladko smetano in sladkor dobro zmiksamo. Ob pokušanju kreme moramo pomisliti na to, da jo bo sok limone pokislil. To pomeni, da lahko naredimo malenkost slajšo. V drugi posodi zmešamo kremni sir in sok limone ter dodamo kremi. Na koncu vmešamo še cimet.
Na ohlajeno testo nanesemo kremo in dekoriramo.