HREN ZA PREBAVO
Aromatičen in oster spodbuja prebavo
Sveže nariban hren prečisti sinuse in dihalne poti, spodbuja delovanje jeter, čisti kri, pripisujejo mu protibakterijsko in protivnetno delovanje.
Odpri galerijo
Verjetno poznate občutek, ko okusite sveži hren: oster okus, ki jemlje dih in privabi solze v oči. A bi ga morali kljub temu pogosteje uporabljati v prehrani, saj blagodejno vpliva na zdravje. To so vedeli že v antiki, saj so ga redno uporabljali, stari Grki so z njim blažili težave, povezane z bolečinami v hrbtenici, pa tudi v primeru pomanjkanja spolne sle. V obdobju kolonialne Amerike so ga uporabljali kot naravno pasto za zobe.
Spomladi lahko mlade liste dodajamo solati, najpogosteje pa uporabljamo koreniko, in sicer kot začimbo oziroma dodatek jedem: večinoma ga ribamo ali režemo na kolute, kuhamo ga ne, saj tako izgubi ostro eterično olje, v kuhane jedi ga dodajamo tik pred postrežbo. Njegova glavna odlika je pač oster in močan okus. Hren je bogat z vitaminom C (vsebuje ga dvakrat več kot limona, zato so ga nekoč mornarji radi vzeli s sabo na morje, saj je preprečeval skorbut), vitaminoma B1 in B6 in minerali kalcijem, kalijem, železom, magnezijem. Velja za naravni antibiotik z močnim protibakterijskim delovanjem, v ljudski medicini se od nekdaj uporablja za krepitev imunskega sistema pa proti kašlju, pljučnim boleznim in infekcijam na splošno. Odlično čisti organizem, tudi dihalne poti, po ljudskem izročilu razkužuje, spodbuja prekrvitev in prebavo, žene na vodo ter ima celilne lastnosti.
Sirup iz naribanega hrena z medom, propolisom in semeni sladkega janeža priporočajo kot enega najboljših naravnih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni. Hren spodbuja delovanje jeter (čisti jih, prav tako kri), trebušne slinavke, črevesja in želodca (spodbuja razvoj dobrih bakterij), preganja utrujenost, spodbuja prebavo, delovanje srca in cirkulacijo, pomaga proti težavam urinarnega trakta in ledvičnim kamnom, blaži bolečine pri revmi in artritisu, čisti kožo. A pri oblogah smo previdni, zlasti če gre za sveže rane. Uživamo ga zmerno, tudi če smo zdravi, da si ne nakopljemo bruhanja ali driske, izogibajo naj se mu nosečnice, otroci, ledvični bolniki in tisti, ki bolehajo za čirom na želodcu. Pazljivi naj bodo tudi tisti, ki imajo težave s ščitnico, saj naj bi zaviral njeno delovanje. Poznavalci odsvetujejo sočasno uživanje hrena in aspirina.
Mimogrede: hren je v preteklosti prišel prav v boju proti zlim duhovom, naribali so ga in potresli po domu. In še: stara vraža pravi, da s koščkom njegove korenine v denarnici ta nikoli ne bo prazna. Škoditi ne more.
Spomladi lahko mlade liste dodajamo solati, najpogosteje pa uporabljamo koreniko, in sicer kot začimbo oziroma dodatek jedem: večinoma ga ribamo ali režemo na kolute, kuhamo ga ne, saj tako izgubi ostro eterično olje, v kuhane jedi ga dodajamo tik pred postrežbo. Njegova glavna odlika je pač oster in močan okus. Hren je bogat z vitaminom C (vsebuje ga dvakrat več kot limona, zato so ga nekoč mornarji radi vzeli s sabo na morje, saj je preprečeval skorbut), vitaminoma B1 in B6 in minerali kalcijem, kalijem, železom, magnezijem. Velja za naravni antibiotik z močnim protibakterijskim delovanjem, v ljudski medicini se od nekdaj uporablja za krepitev imunskega sistema pa proti kašlju, pljučnim boleznim in infekcijam na splošno. Odlično čisti organizem, tudi dihalne poti, po ljudskem izročilu razkužuje, spodbuja prekrvitev in prebavo, žene na vodo ter ima celilne lastnosti.
Sirup iz naribanega hrena z medom, propolisom in semeni sladkega janeža priporočajo kot enega najboljših naravnih sirupov za zdravljenje pljučnih bolezni. Hren spodbuja delovanje jeter (čisti jih, prav tako kri), trebušne slinavke, črevesja in želodca (spodbuja razvoj dobrih bakterij), preganja utrujenost, spodbuja prebavo, delovanje srca in cirkulacijo, pomaga proti težavam urinarnega trakta in ledvičnim kamnom, blaži bolečine pri revmi in artritisu, čisti kožo. A pri oblogah smo previdni, zlasti če gre za sveže rane. Uživamo ga zmerno, tudi če smo zdravi, da si ne nakopljemo bruhanja ali driske, izogibajo naj se mu nosečnice, otroci, ledvični bolniki in tisti, ki bolehajo za čirom na želodcu. Pazljivi naj bodo tudi tisti, ki imajo težave s ščitnico, saj naj bi zaviral njeno delovanje. Poznavalci odsvetujejo sočasno uživanje hrena in aspirina.
Mimogrede: hren je v preteklosti prišel prav v boju proti zlim duhovom, naribali so ga in potresli po domu. In še: stara vraža pravi, da s koščkom njegove korenine v denarnici ta nikoli ne bo prazna. Škoditi ne more.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
13:00
Pomagamo si s paro