KAKTUSOV PLOD
Aromatično meso pod pisano lupino
Kljub bogati sadni letini si tu in tam privoščimo kaj eksotičnega; med zanimive sadeže spada opuncija, plod kaktusa, ki uspeva v tropskem podnebju.
Odpri galerijo
Med obilico sadja, ki raste v našem podnebnem pasu – zdaj so na voljo jabolka, hruške, marelice, breskve, grozdje in še kaj –, na tržnicah in večjih trgovinah vse leto najdemo številne eksotične vrste. Mnogim ne poznamo niti imena, kaj šele njihovega okusa in uporabnosti. Da bi privabili oziroma prepričali kupce, iznajdljivi trgovci poleg zabojčkov s sadjem postavijo mape z opisi izvora in okusa, recepti in podobnim. Tako smo ob nedavnem sprehodu med policami s sadjem enega od velikih trgovcev opazili zanimive sadeže, poleg pa vpadljiv napis: kaktus fige. Ime seveda pritegne, saj so fige sadež, ki ga pri nas uživamo pozimi in poleti, sveže ali suhe, vendar gre pri omenjenih plodovih za nekaj povsem drugega. Kaktus fige se namreč imenujejo tudi opuncije in so v resnici plodovi velikih kaktusov, ki rastejo v različnih delih sveta, v Mehiki, Braziliji in drugod po Južni Ameriki in v Afriki, nam bližje pa v Španiji in Turčiji. V Mehiki in Južni Ameriki jih uživajo že stoletja, so del njihove tradicionalne kuhinje, danes pa so vse bolj priljubljeni tudi v Evropi.
Sadeže uživamo predvsem sveže, lahko samostojno ali v kombinaciji z drugim sadjem, na primer v sadnih solatah. Lahko jih poskusimo kombinirati s pršutom ali drugimi suhomesnimi izdelki, podobno kot melone ali lubenice, morda poskusimo narediti marmelado ali kompot. Opuncija je vsekakor zanimiva izbira za vse, ki jih mika eksotično sadje.
Zrelost opuncije prepoznamo po oranžno rdeči barvi.
Opuncija je izjemno zanimiv sadež, ki pod pisano lupino skriva zelo aromatično meso osvežilnega, sladkega okusa. Plodovi so okroglasto podolgovati, dolgi do deset centimetrov in pisanih barv, ki se prelivajo od rumene do rdeče. Razvijejo se iz kaktusovih cvetov. Odlikuje jih bogata vsebnost magnezija in kalija, med vitamini pa omenimo vitamin C. Zrelost opuncije prepoznamo po barvi, izberemo oranžno rumene plodove, če kupimo še ne povsem dozorele, jih nekaj dni pustimo na sobni temperaturi. Seveda dobro preverimo, ali so poškodovani. Lupina je trda in bodičasta, zato pazimo, da se ne zbodemo; ker je to za sodobnega potrošnika moteče, že gojijo vrste brez trnov.
Sadeže uživamo predvsem sveže, lahko samostojno ali v kombinaciji z drugim sadjem, na primer v sadnih solatah. Lahko jih poskusimo kombinirati s pršutom ali drugimi suhomesnimi izdelki, podobno kot melone ali lubenice, morda poskusimo narediti marmelado ali kompot. Opuncija je vsekakor zanimiva izbira za vse, ki jih mika eksotično sadje.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
17:15
Pozimi smo za udobje