RECEPT
Avokado z dimljenim lososom
V klasičnem zajtrku z jajci in popečeno slanino slednjo zamenjamo z dimljenim lososom, vse pa spravimo v skodelico iz avokada.
Odpri galerijo
Losos je priljubljena riba, ki jo pri nas običajno kupimo v obliki filejev, svežih ali zamrznjenih, tako da ga lahko uživamo vse leto. Meso je okusno, zato ne potrebuje obilice dodatkov. Odličen je hitro popečen na žaru, debelejše fileje pečemo dlje v pečici. Dobro se obnese v najrazličnejših omakah, z zelenjavo ali gobami.
Fileje lahko pripravimo podobno kot zrezke iz mesa. Poznavalci pravijo, da je še posebno okusen dimljeni losos, ki smo ga tokrat uporabili tudi v našem receptu. Pogosteje pripravimo hladnega, v solatah in hladnih predjedeh, za spremembo pa ga lahko popečemo, podobno kot na primer slanino.
Za 4 osebe:
4 rezine dimljenega lososa
2 avokada
4 jajca
sol, poper
Avokado prerežemo na pol, odstranimo koščice in izdolbemo še malo mesa, da bo prostor za nadev. Ostanek mesa spravimo, pretlačimo in uporabimo za namaz. V jamice položimo po eno rezino lososa in ubijemo po eno jajce. Solimo in popramo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj in pečemo, dokler jajca ne zakrknejo, približno 15 minut. Postrežemo še vroče za zajtrk, lahko tudi za kosilo. Za bolj lačne jedce količine podvojimo. Zraven se priležeta popečen kruh in skleda solate.
4 rezine dimljenega lososa
2 avokada
4 jajca
sol, poper
Avokado prerežemo na pol, odstranimo koščice in izdolbemo še malo mesa, da bo prostor za nadev. Ostanek mesa spravimo, pretlačimo in uporabimo za namaz. V jamice položimo po eno rezino lososa in ubijemo po eno jajce. Solimo in popramo. Pečico ogrejemo na 200 stopinj in pečemo, dokler jajca ne zakrknejo, približno 15 minut. Postrežemo še vroče za zajtrk, lahko tudi za kosilo. Za bolj lačne jedce količine podvojimo. Zraven se priležeta popečen kruh in skleda solate.
Fileje lahko pripravimo podobno kot zrezke iz mesa. Poznavalci pravijo, da je še posebno okusen dimljeni losos, ki smo ga tokrat uporabili tudi v našem receptu. Pogosteje pripravimo hladnega, v solatah in hladnih predjedeh, za spremembo pa ga lahko popečemo, podobno kot na primer slanino.