SVINJINA NA ŽARU NA KITAJSKI NAČIN

Avtentična kitajska jed, v kateri bodo uživali vsi vaši čuti (RECEPT)

Meseci vročinskih valov in pekočih sončnih dni so skorajda mimo. Začenja se čas, ko so pikniki veliko bolj prijetni in manj nevarni za požare. Zelo priljubljeno peko na žaru z običajnimi čevapčiči, ražnjiči in perutničkami pa lahko zamenjamo tudi s kitajskim žarom, ki vas bo navdušil.
Fotografija: Kitajski žar lahko pripravite doma, na vikendu ali pikniku.  FOTO: Blaž Samec, Delo 
Odpri galerijo
Kitajski žar lahko pripravite doma, na vikendu ali pikniku.  FOTO: Blaž Samec, Delo 

Char siu izvira iz kantonske kuhinje, beseda chā sīu 叉烧 pa dobesedno pomeni »pečene vilice«, kar je poklon tradicionalnemu načinu kuhanja, pri katerem začinjeno svinjino nabodemo z dolgimi vilicami in jo postavimo v pečico ali nad ogenj. Čeprav velja za kitajsko jed, so številne druge azijske kuhinje vključile char siu v svoje jedi, kot je riž char siew po vsej jugovzhodni Aziji ali ramen na Japonskem. V starih časih so char siu pripravljali iz merjasca ali drugega razpoložljivega mesa, danes pa ga skoraj vedno pripravljajo z mastnim kosom svinjine.

Kitajski žar lahko pripravite doma, na vikendu ali pikniku. Priprava traja 10 minut, peka mesa okrog 50 minut, recept pa je za osem ljudi.

Sestava za pripravo in marinado

3 kg svinjskega mesa, beli sladkor (50 g), 2 žlički soli, žlička belega popra, 5 začimb v prahu, žlička sezamovega olja, 1 žlica vina Shaoking, 1 žlica sojine omake, 1 žlica Hoisin omake,  2 žlički melase, 3 žličke čebule v prahu ali česna, 2 žlički meda, 1 žlica tople vode

Priprava

Pustite si 2 žlici marinade, v ostalem dobro povaljajte narezano meso, pokrijte in hranite v hladilniku čez noč, najmanj 8 ur. FOTO: Pixabay, Pexels
Pustite si 2 žlici marinade, v ostalem dobro povaljajte narezano meso, pokrijte in hranite v hladilniku čez noč, najmanj 8 ur. FOTO: Pixabay, Pexels

Svinjino narežite na dolge trake ali zrezke (lahko pustite tudi v kosu). Mastne dele pustite, ker bodo spustili sok in dodali okus.

Zmešajte sladkor, sol, beli poper, 5 začimb v prahu, sezamovo olje, vino, sojino omako, hoisin omako, med in česen v prahu v posodi za marinado. 

Pustite si 2 žlici marinade, v ostalem dobro povaljajte narezano meso, pokrijte in hranite v hladilniku čez noč, najmanj 8 ur.

Segrejte pečico na najvišjo temperaturo (250–290 °C). Pekač obložite s folijo in nanj postavite kovinsko rešetko. Uporaba kovinske rešetke omogoča, da se meso bolj enakomerno peče. Svinjino položite na rešetko, med kosi pustite čim več prostora. V pekač pod rešetko nalijte 1 ½ skodelice vode. Na ta način preprečimo, da bi se meso zažgalo ali kadilo. Pekač postavite v zgornjo tretjino pečice.

Pecite 25 minut, obrnite meso, dodajte še šalico vode in pecite še 15 minut, medtem dodajte ostanku marinade žlico tople vode, da se segreje, ker jo boste potrebovali na koncu.

Po 40 minutah skupnega pečenja še enkrat obrnite meso in pecite še 10 minut, skupno 50 minut, do dosežene karamelizirane obloge mesa.

Ko je pečeno, meso premažete z ostankom marinade in počakate 10 minut, preden ga narežete in postrežete. 

Dober tek (别客气 )!

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije