Recept: babja jeza
Recept za to jed, ki je nekoliko pozabljena, a hkrati tako presneto enostavna za pripravo, da jo boste ponavljali v nedogled, je nekaj najbolj preprostega. Zajema le nekaj osnovnih sestavin, ki jih verjetno že imate doma! Še eno zanimivost lahko dodamo: podobno sladico imajo na Portugalskem.
Tam jo že od začetka 18. stoletja pečejo po enotnem receptu, in to v kolaču za šarkelj, zato ima jed na sredini luknjo. Imenujejo jo Pão de Ló de Margaride, kar bi lahko prevedli kot puhasta torta Margaride.
Za 6–8 oseb:
4 jajca
4 zvrhane žlice gladke moke
mineralna voda
mleko
malo soli
malo olja (za pekač)
Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Jajcem, moki in soli dodamo toliko mineralne vode in mleka, da dobimo tekočo zmes. Naoljimo pekač, temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija in v pečici ogrejemo pekač. Mešanico vlijemo v pekač, ga previdno potisnemo v pečico in pečemo 20 minut. Postrežemo s skledo solate ali kompotom. »Zelo pomembno je, da pečice med peko ne odpiramo. Prvih nekaj minut se ne bo nič dogajalo, potem pa se bo babja jeza našopirila in pekač bo postal premajhen. A brez skrbi, ne bo ušla,« je zapisano ob receptu v kuharski knjigi Le Vida – recepti življenja.