Recept: banane z bogato kremo
K bananam se imenitno podajo sladka smetana, skuta in drugi mlečni izdelki. Kadar se nam mudi in nimamo časa za sladice iz pečice, uporabimo recepte, ki ne zahtevajo kuhanja ali pečenja. Na ta način pripravljamo sladice iz sadja, smetane, skute ali drugega mehkega sira, namesto testa pa uporabimo zdrobljene navadne piškote, kupljene ali domače.
Pomembno je le, da so piškoti suhi, brez kakšnih krem, marmelad ali drugih nadevov. Porabimo lahko tudi tiste, ki so že nekoliko izgubili svežino.
Za 4 osebe:
4 banane
2 dcl sladke smetane
200 g skute
200 g maskarponeja
3 dcl mleka
150 g piškotov
cimet, vaniljev sladkor
2 žlici sladkorja v prahu
Banane olupimo in zmečkamo z vilicami, nekaj jih narežemo na kolobarje za okrasitev. Dodamo cimet in vaniljev sladkor ter dobro premešamo. Sladko smetano stepemo in ji dodamo skuto, maskarpone in sladkor v prahu. Gladko zmešamo. V segreto mleko namočimo piškote, nekaj jih pustimo za okras. Počakamo, da se dobro napojijo, po potrebi malo premešamo. Ko se piškoti ohladijo, jih naložimo v kozarce. Čeznje naložimo zmečkane banane, plast smetane in maskarponeja. Ponovimo v istem vrstnem redu, na vrhu naj bo smetana. Okrasimo s piškoti in koščki banane.