Recept: bananin šarkelj z makom
»Med našimi delavnicami je ena, ki je prav posebna in jo otroci obožujejo. Ob sobotah zjutraj v Lončkovo kuhinjo pridejo v mehkih pižamah ter pisanih copatih in skupaj pripravimo zajtrk. Takrat diši po sveže pečenem kruhu, kašah, palačinkah, kolačkih in čaju,« o priljubljeni delavnici, ki je bila iztočnica za knjigo, pove Bogdana Štepec. In prav iz nje je recept, ki ga objavljamo danes.
Za približno 16 kosov:
4 jajca
2 srednje veliki zreli banani
170 g mehkega masla
170 g rjavega sladkorja
180 g kisle smetane
2 zavitka vaniljevega sladkorja
2 zvrhani žlici mletega maka
ščep soli
340 g moke
1 zavitek pecilnega praška
Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trd sneg. Banani olupimo in ju pretlačimo z vilicami. Maslo in rjavi sladkor penasto stepemo z električnim mešalnikom, nato dodamo rumenjake, banani, kislo smetano, vaniljev sladkor, mak in sol ter dobro zmešamo. Dodamo presejano moko s pecilnim praškom in spet zmešamo. Nato z lopatico nežno primešamo sneg. Model za šarkelj premera 26 cm namažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno zmes. Pečemo od 40 do 45 minut. Ko je šarkelj pečen, počakamo približno pol ure, da se nekoliko ohladi, nato ga zvrnemo na servirni krožnik. Posladkamo s sladkorjem v prahu in postrežemo.