RECEPT
Bezgova šabesa
Iz bezgovih cvetov pripravimo okusno pijačo, ki nas bo osvežila v vročih poletnih dneh.
Odpri galerijo
Maja polno zacveti bezeg. Nabiramo ga na odročnih krajih, kjer ni onesnažen denimo z izpušnimi plini. Iz bezga pripravimo nekaj tradicionalnih jedi, denimo ocvrte cvetove. Cele cvetove pomakamo v bolj gosto testo za palačinke, potem pa ocvremo v vročem olju.
Postrežemo sladko ali slano, s skledo solate. Lahko pripravimo malo debelejše palačinke, po katerih med peko po prvi strani potresemo osmukane bezgove cvetove. Priljubljene so še različne pijače iz bezga, bodisi sirup, ki ga skuhamo, ali šabesa, ki jo pripravimo brez kuhanja. Sirup bo bolj obstojen in bo zdržal vso sezono, medtem ko je šabeso treba porabiti v približno mesecu dni.
Postrežemo sladko ali slano, s skledo solate. Lahko pripravimo malo debelejše palačinke, po katerih med peko po prvi strani potresemo osmukane bezgove cvetove. Priljubljene so še različne pijače iz bezga, bodisi sirup, ki ga skuhamo, ali šabesa, ki jo pripravimo brez kuhanja. Sirup bo bolj obstojen in bo zdržal vso sezono, medtem ko je šabeso treba porabiti v približno mesecu dni.