KULINARIKA

Bi jedli v Ljubljani kot stari Rimljani?

Na Ljubljanskem gradu so predstavili festival November Gourmet. Kulinarični dogodek bodo letos zaznamovale številne zanimive novosti.
Fotografija: Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je med novostmi November Gourmet posebej omenila doživetje Dobimo se na plac in rojstvo ljubljanske različice prestižnega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je med novostmi November Gourmet posebej omenila doživetje Dobimo se na plac in rojstvo ljubljanske različice prestižnega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – November velja za najbolj turoben mesec. Za Ljubljančane in goste, ki v tem obdobju obiščejo prestolnico, pa je zaradi kulinaričnega dogodka November Gourmet Ljubljana že dve leti mamljiv, slasten in dišeč. Letošnji bo jesensko sivino odganjal s še posebno živimi barvami: s privlačnimi pisanimi plakati v slogu pop arta in obilico zanimivih, zabavnih, nenavadnih kulinaričnih dogodkov. Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je med številnimi letošnjimi novostmi posebej omenila dve – kulinarično doživetje Dobimo se na plac in rojstvo ljubljanske različice prestižnega mednarodnega kulinaričnega vodnika Gault&Millau.

Zajtrk na tržnici

Zbrani so letošnji festival November Gourmet simbolično okušali tudi na krožnikih. FOTO: Marko Feist
Zbrani so letošnji festival November Gourmet simbolično okušali tudi na krožnikih. FOTO: Marko Feist
Dobimo se na plac je nadgradnja že znanega ljubljanskega zajtrka. Gre za zajtrk, ki ga ponujajo nekatere restavracije in hoteli, njegova posebnost pa je to, da je sestavljen iz lokalnih sestavin. Dobimo se na plac poleg zajtrka, ki je pika na i tržnični dogodivščini, obsega vodeni ogled tržnice s pokušino lokalnih dobrot. Kulinarično doživetje bo premiero doživelo prvo soboto v novembru ob 9. uri. Za ves mesec bo postalo sobotna stalnica, po potrebi pa ga bodo dodatno organizirali tudi na druge dni v tednu. Z roko v roki gre s projektom Zelene nabavne verige, ki povezuje lokalne pridelovalce hrane z restavracijami in hoteli ter tako spodbuja, da se na krožnikih ljubljanskih jedcev znajdejo kakovostne lokalne in do okolja prijazne sestavine. »Gostincem smo želeli priti naproti, da se res v skladu s sezonami ustvari in zazna okuse Ljubljane na krožniku,« je dejala sodelavka projekta Valentina Smej Novak.


Valentina Smej Novak je poudarila pomembnost lokalne hrane za Ljubljančane. FOTO: Marko Feist
Valentina Smej Novak je poudarila pomembnost lokalne hrane za Ljubljančane. FOTO: Marko Feist
Tudi letos bo potekal nagradni natečaj Nov okus Ljubljane za najboljše izvirne recepte na temo slovenskega glavnega mesta. Trije najboljši avtorji bodo svojo ustvarjalnost in kulinarično znanje lahko predstavili v živo na zaključnem dogodku Gourmet Finale. Zmagovalec bo prejel posebno nagrado, njegov recept bo postal nov okus Ljubljane, kar pomeni, da bodo njegovo jed gostje naročali v nekaterih izbranih ljubljanskih restavracijah. Če ste bolj kot s kuhalnico spretni s fotoaparatom, lahko sodelujete v nagradnem natečaju za najboljšo fotografijo. V času festivala lahko na instagramu objavite svojo najljubšo jed, označite fotografijo z #gourmetlj in se tako potegujete za nagrade, ki jih bodo podeljevali enkrat na teden.

Veliki finale

Tipično ljubljansko: miška s kremo iz govejega jezika po zamisli chefa Jorga Zupana
Tipično ljubljansko: miška s kremo iz govejega jezika po zamisli chefa Jorga Zupana
Ljubitelji manj običajnih kulinaričnih doživetij bodo na svoj račun prišli v Ateljeju hrane Rashushka, ki ga vodi priznana stilistka hrane Gruša Zorn. Tam bosta med drugim potekali delavnica Peka kruha in ostalih dobrot z drožmi (15. november ob 18. uri) ter večerja na temo starega Rima z uradnim imenom Zgodovina je fina: Antični Rim (tematska večerja s Tinom Hadžičem Žoržem, 23. november ob 19. uri). Ljubitelji mesa bodo na svoj račun lahko prišli na večerji Winner, winner beef dinner (2. in 7. november ob 19. uri), kofetarji pa se bodo lahko naučili polepšati svojo jutranjo kavo na delavnici, ki bo potekala 16. novembra ob 10. uri. Kar veliko novembrskih dogodkov bo posvečenih žlahtni kapljici. Med drugim se bo mogoče poučiti o vinih v okviru Male vinske šole z Miro Šemić, kje bo strokovnjakinja razložila osnove umetnosti poizkušanja vin.

Vinska strokovnjakinja in direktorica kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je združila moči s Turizmom Ljubljana. FOTO: Marko Feist
Vinska strokovnjakinja in direktorica kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je združila moči s Turizmom Ljubljana. FOTO: Marko Feist
Vrhunec Novembra Gourmet se bo zgodil v drugi polovici novembra, ko bo Ljubljana dobila svoj prvi mednarodni kulinarični vodnik Gault&Millau. Izid vodnika nastaja z roko v roki z že znanim projektom Ljubljanska kakovost − gre za projekt, ki na vsaki dve leti s pomočjo strokovne komisije podeljuje oznako kakovosti lokalnim restavracijam, gostilnam in slaščičarnam. Posebna izdaja Gault&Millau Ljubljana/ Ljubljanska kakovost bo predstavljena 22. novembra na prireditvi November Gourmet Finale v Mestu oblikovanja na Dunajski cesti 123 v Ljubljani.

»Nam smo, ne glede na to, da je v Ljubljani statistično gledano več kot 95 odstotkov tujskega turizma, najpomembnejši mi, lokalci. Čeprav smo Turizem Ljubljana, se pravi, da se v prvi vrsti ukvarjamo s promocijo in razvojem turizma v Ljubljani, nam je najpomembnejše, da spodbujamo lokalno skupnost in da delamo to, kar delamo, skupaj z njo. Brez tega ne more biti ne nas ne turizma,« je sklenila dogodek Stuškova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije