RECEPT

Bobova kremna juha

Bob so nekoč mleli v moko, ki so jo zmešali s pšenično in zamesili kruh; danes ga dodajamo enolončnicam ali solatam.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Bob je okusna in zdrava stročnica, ki je žal skoraj izginila z naših vrtov in jedilnikov. Zadnja leta se, sicer bolj sramežljivo, vrača, tudi na tržnici ga lahko ponekod kupimo. Podoben je fižolu, le da so zrna nekoliko večja. Tako kot grah ga lahko uživamo v stročju, seveda mladem, pozneje ga luščimo in uporabimo zrnje, ki ga lahko tudi posušimo.


Sveže zrnje lahko spravimo v zamrzovalnik. Svež bo kuhan v petnajstih minutah, suho zrnje kot fižol namakamo, najbolje čez noč, potem pa kuhamo še najmanj eno uro. Če imamo ekonom lonec, bo kuhan v pol ure. V primerjavi s fižolom ima bolj trdo lupino, nekateri pravijo, da je grenak, a je lažje prebavljiv od drugih stročnic. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije