RECEPT
Bobova kremna juha
Bob so nekoč mleli v moko, ki so jo zmešali s pšenično in zamesili kruh; danes ga dodajamo enolončnicam ali solatam.
Odpri galerijo
Bob je okusna in zdrava stročnica, ki je žal skoraj izginila z naših vrtov in jedilnikov. Zadnja leta se, sicer bolj sramežljivo, vrača, tudi na tržnici ga lahko ponekod kupimo. Podoben je fižolu, le da so zrna nekoliko večja. Tako kot grah ga lahko uživamo v stročju, seveda mladem, pozneje ga luščimo in uporabimo zrnje, ki ga lahko tudi posušimo.
Sveže zrnje lahko spravimo v zamrzovalnik. Svež bo kuhan v petnajstih minutah, suho zrnje kot fižol namakamo, najbolje čez noč, potem pa kuhamo še najmanj eno uro. Če imamo ekonom lonec, bo kuhan v pol ure. V primerjavi s fižolom ima bolj trdo lupino, nekateri pravijo, da je grenak, a je lažje prebavljiv od drugih stročnic.
Za 4 osebe:
500 g boba v zrnju
1 čebula
2 stroka česna
150 g sira feta
1 šopek peteršilja
sol, poper
Če bomo uporabili posušen bob, ga pred kuhanjem namočimo čez noč, svežega kuhamo brez namakanja.
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Bob stresemo v lonec in mu dodamo čebulo in česen. Zalijemo z vodo, za dva, tri prste nad bobom, in kuhamo do mehkega, če imamo svež bob, dobre pol ure, pri suhem kako uro. Potem solimo in popramo, če bi solili na začetku, se bob ne bi zmehčal. Ko je juha kuhana, nekaj boba prihranimo, večino zmeljemo s paličnim mešalnikom. Juho razdelimo na krožnike ter dodamo bob in nadrobljen sir feta in okrasimo s peteršiljem.
500 g boba v zrnju
1 čebula
2 stroka česna
150 g sira feta
1 šopek peteršilja
sol, poper
Če bomo uporabili posušen bob, ga pred kuhanjem namočimo čez noč, svežega kuhamo brez namakanja.
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Bob stresemo v lonec in mu dodamo čebulo in česen. Zalijemo z vodo, za dva, tri prste nad bobom, in kuhamo do mehkega, če imamo svež bob, dobre pol ure, pri suhem kako uro. Potem solimo in popramo, če bi solili na začetku, se bob ne bi zmehčal. Ko je juha kuhana, nekaj boba prihranimo, večino zmeljemo s paličnim mešalnikom. Juho razdelimo na krožnike ter dodamo bob in nadrobljen sir feta in okrasimo s peteršiljem.
Sveže zrnje lahko spravimo v zamrzovalnik. Svež bo kuhan v petnajstih minutah, suho zrnje kot fižol namakamo, najbolje čez noč, potem pa kuhamo še najmanj eno uro. Če imamo ekonom lonec, bo kuhan v pol ure. V primerjavi s fižolom ima bolj trdo lupino, nekateri pravijo, da je grenak, a je lažje prebavljiv od drugih stročnic.