Bogastvo okusov popestri mnoge jedi
Jušna osnova je tisti dodatek, ki da jedem popoln okus, uporabljamo jo pri pripravi omak, rižot, različnih prilog in podobno. V moderni kuhinji pogosto namesto z jušno osnovo zalivamo z vodo ali pa uporabljamo nadomestke v obliki jušnih kock. A vse to so približki, ki ne odtehtajo tiste prave, ki je na štedilniku počasi brbotala, če je treba, tudi več ur. Seveda govorimo o mesni jušni osnovi, ki jo skuhamo iz govejih, piščančjih, svinjskih ali drugih kosti. Tem, na katerih je lahko še nekaj mesa, dodamo zelenjavo: korenje, por, koren peteršilja, zeleno, lahko tudi kolerabo, pastinak, česen ter zelišča in začimbe. Soli ni treba dodajati, saj bomo pozneje solili jed, ki ji bomo juho dodajali.
Z njo zalivamo omake, rižote in druge jedi.
Uporabimo lahko tudi očiščene olupke zelenjave.
Ne glede na sestavine jo precedimo, ohladimo in spravimo v kozarčke ali vrečke, lahko tudi v modelčke za led. Za nekaj dni jo lahko spravimo v hladilnik, za dlje pa jo je najbolje zamrzniti, porabimo jo v pol leta. Kosti zavržemo, če je na njih kaj mesa, pa ga porabimo. Prav tako lahko porabimo kuhano zelenjavo, zmeljemo jo v blenderju oziroma spasiramo in dodamo zelenjavnim juham ali omakam. S tem jim izboljšamo okus in jih hkrati zgostimo.