OKUSNO
Boštjan Avsec in Saša Pivk Avsec: recept za javorške štruklje
Suhe hruške dajejo štruklju poseben okus.
Odpri galerijo
Preden se je svet začel zapirati, sta Saša Pivk Avsec in Boštjan Avsec, ki stojita za imenom Media butik, organizirala številne dogodke in prireditve. Ker se je ta del javnega življenja ustavil, je par, vešč različnih opravil, novembra lani vzel v najem Lovsko kočo Javorč, ki je v lasti Lovske družine Gorenja vas. V nekaj mesecih sta kočo temeljito prenovila, jo opremila tako, da jima je vse pri roki, in hkrati preizkusila recepte za jedi, s katerimi zdaj že dober mesec razvajata obiskovalce 901 nadmorski meter visokega Javorča. Nanj se radi povzpnejo pohodniki, redni gostje so tudi kolesarji in celo tisti, ki se vse do koče pripeljejo po asfaltirani cesti. »Obiskovalci so vzljubili puhaste cimetove rolce, ocvirkove šapce in čokoladne rožce, ki jih pripravljam jaz. Maja pa je kuhalnico začel vrteti tudi Boštjan, kuhar je njegov prvi poklic – skuha odličen golaž, ričet, pasulj in druge jedi na žlico. Novost v ponudbi so od nedavna javorški štruklji, kajti Poljanska dolina je znana po odličnih mlečnih izdelkih, med katerimi je tudi skuta. Potem so tu še domači orehi in suhe hruške – tepke, ki dajejo štruklju poseben okus,« je o receptu, ki vam ga s priljubljene gorenjske izletniške točke prinašamo danes, povedala Saša Pivk Avsec in napovedala, da bo, ko se bodo ukrepi sprostili, pred lovsko kočo na Javorču veselo, saj prostorna okolica kar kliče po družabnih dogodkih in butičnih koncertih.
Testo:
500 g bele moke
2,5 dl tople vode
1 jajce
1 žlica olja
sol
malo kisa
Skutni nadev:
500 g domače skute
50 g pšeničnega zdroba
100 g sladkorja
100 g kisle smetane
2 jajci
Orehov nadev:
360 g mletih orehov
80 g masla
1 jajce
80 g sladkorja
50 g drobtin
naribana lupinica 1 limone
Nadev iz suhih hrušk:
100 g suhih hrušk (tepk)
500 g bele moke
2,5 dl tople vode
1 jajce
1 žlica olja
sol
malo kisa
Skutni nadev:
500 g domače skute
50 g pšeničnega zdroba
100 g sladkorja
100 g kisle smetane
2 jajci
Orehov nadev:
360 g mletih orehov
80 g masla
1 jajce
80 g sladkorja
50 g drobtin
naribana lupinica 1 limone
Nadev iz suhih hrušk:
100 g suhih hrušk (tepk)
Iz moke, vode, jajca, soli in kisa zamesimo gladko elastično testo, ki ga oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem in pustimo na sobni temperaturi počivati približno pol ure.
Ko počiva, pripravimo nadeve. V posodo stresemo skuto in jo pretlačimo z vilicami, primešamo sladkor, sol, jajca in kislo smetano ter vse skupaj dobro premešamo. Če se nam zdi nadev premoker, po potrebi dodamo pšenični zdrob.
Za orehov nadev naštete sestavine zmešamo v homogeno maso.
Suhe tepke drobno narežemo.
Testo razvaljamo na pomokani površini, nato pa ga razvlečemo na debelino približno 1 mm. Razvlečeno testo premažemo z nadevom. Začnemo z orehovim, sledi skutni in potem nadev iz suhih hrušk.
Štrukelj zvijemo v zvitek, ga položimo na z oljem premazano prozorno folijo oziroma lanen prtič in zavijemo.
Kuhamo ga v vreli slani vodi približno pol ure, odvisno od debeline. Mi ga na štedilniku z drvmi.
Kuhane štruklje odvijemo, razrežemo in prelijemo s praženimi drobtinicami.
Ko počiva, pripravimo nadeve. V posodo stresemo skuto in jo pretlačimo z vilicami, primešamo sladkor, sol, jajca in kislo smetano ter vse skupaj dobro premešamo. Če se nam zdi nadev premoker, po potrebi dodamo pšenični zdrob.
Za orehov nadev naštete sestavine zmešamo v homogeno maso.
Suhe tepke drobno narežemo.
Testo razvaljamo na pomokani površini, nato pa ga razvlečemo na debelino približno 1 mm. Razvlečeno testo premažemo z nadevom. Začnemo z orehovim, sledi skutni in potem nadev iz suhih hrušk.
Štrukelj zvijemo v zvitek, ga položimo na z oljem premazano prozorno folijo oziroma lanen prtič in zavijemo.
Kuhamo ga v vreli slani vodi približno pol ure, odvisno od debeline. Mi ga na štedilniku z drvmi.
Kuhane štruklje odvijemo, razrežemo in prelijemo s praženimi drobtinicami.