RECEPT
Božanska sladica iz kozarca
Težko bi našla bolj preprosto in hitro pripravljeno sladico, okus pa je naravnost božanski.
Odpri galerijo
Najhitrejši recept za domačo sladico, kar jih poznam, je kakijeva krema. Pripravljamo jo sproti in prav tako sproti jo pojemo, ne zdrži dolgo. Eni kakije obožujemo, drugi jih sploh ne marajo in jih ne bi pokusili za nič. Zdi se mi, da ni srednje možnosti. Morda se je komu zameril zaradi obupnega občutka na jeziku, ki še dolgo ostane, kadar ugrizneš v premalo zrel sadež. So pa tudi takšni kakiji, ki so užitni trdi in jih jemo kot jabolko. Meni so ljubši tisti drugi, mehki, izrazite oranžne barve (nikakor ne bledi), s tanko kožo, ki jo lahko olupiš. Najraje jih pojem kar tako, za posebne priložnosti, ko pridejo obiski ali kot desert po kosilu, pa iz njih pripravljam kremo. Ponudimo jo v kozarcu, okrašeno s smetano iz indijskih oreščkov. Težko bi našla bolj preprosto in hitro pripravljeno sladico, okus pa je naravnost božanski. Botanično ime Diospyros kaki pomeni v stari grščini hrana za bogove. Če vas njegovo ime ne prepriča, kremne sladice niso vaša najljubša hrana.
Kakijeva drevesa imamo na vrtu in v pozni jeseni občudujem rdeče oranžne liste, ki žarijo v travi pod drevesi. Vedno pustimo kakšen sadež, da dozori na drevesu za ptice, ki ga hodijo kljuvat, ko se zmehča, dokler ne visi z veje le še trmast pecelj. Preostale kakije poberemo še nedozorele in jih hranimo v hladnem, temnem prostoru. Tako v gajbicah, naloženi v eni vrsti, odmaknjeni drug od drugega, da se ne tiščijo, počasi zorijo.
Pozno jeseni je na Primorskem lepo videti gole, črne in mokre veje starih dreves, okrašene z žarečimi oranžnimi bunkicami kot božično drevo. Moj najlepši spomin na kakije pa je vseeno ljubljanska tržnica med decembrskimi prazniki, ko so zaradi mraza pokrili gajbice z odejami in smo izpod njih dobili skoraj zmrznjene cvetove brokolija, brstičnega ohrovta in posteklenelega pora. No, in pri eni stojnici tudi par kakijev. Zdeli so se mi tako dragoceni, ravno pravi za poseben božični jedilnik. Kljub pazljivemu prenašanju so bili do doma skoraj že spremenjeni v kremo, tako da ni bilo veliko dela s pripravo sladice.
Kakijeva drevesa imamo na vrtu in v pozni jeseni občudujem rdeče oranžne liste, ki žarijo v travi pod drevesi. Vedno pustimo kakšen sadež, da dozori na drevesu za ptice, ki ga hodijo kljuvat, ko se zmehča, dokler ne visi z veje le še trmast pecelj. Preostale kakije poberemo še nedozorele in jih hranimo v hladnem, temnem prostoru. Tako v gajbicah, naloženi v eni vrsti, odmaknjeni drug od drugega, da se ne tiščijo, počasi zorijo.
Pozno jeseni je na Primorskem lepo videti gole, črne in mokre veje starih dreves, okrašene z žarečimi oranžnimi bunkicami kot božično drevo. Moj najlepši spomin na kakije pa je vseeno ljubljanska tržnica med decembrskimi prazniki, ko so zaradi mraza pokrili gajbice z odejami in smo izpod njih dobili skoraj zmrznjene cvetove brokolija, brstičnega ohrovta in posteklenelega pora. No, in pri eni stojnici tudi par kakijev. Zdeli so se mi tako dragoceni, ravno pravi za poseben božični jedilnik. Kljub pazljivemu prenašanju so bili do doma skoraj že spremenjeni v kremo, tako da ni bilo veliko dela s pripravo sladice.
Kakijeva kremaZa štiri kozarce:
4 mehki, zreli kakiji
100 g indijskih oreščkov
ali konzerva kokosovega mleka
ali veganska smetana za stepanje
Za ta recept potrebujemo kakije, ki so užitni šele, ko se popolnoma zmehčajo. Previdno jih olupimo, pomagamo si z žličko, in nazadnje odstranimo pecelj. S prsti jih pomečkamo, da odstranimo seme. Nekateri kakiji ga nimajo, lahko pa v sadežu najdemo tudi več semen.
Indijske oreščke namočimo za vsaj 15 minut, nato zblendamo s čim manj tekočine, da nastane tekoča smetana. Če želimo bolj čvrsto, vzamemo iz hladilnika konzervo kokosovega mleka (nujno mora biti prej v hladilniku več ur), odlijemo prozorno tekočino in preostanek stepemo.
Pripravimo štiri široke kozarce. Očiščen kaki dobro zmiksamo, razdelimo v kozarce, okrasimo s smetano in takoj ponudimo z žlicami na dolgih ročajih.
4 mehki, zreli kakiji
100 g indijskih oreščkov
ali konzerva kokosovega mleka
ali veganska smetana za stepanje
Za ta recept potrebujemo kakije, ki so užitni šele, ko se popolnoma zmehčajo. Previdno jih olupimo, pomagamo si z žličko, in nazadnje odstranimo pecelj. S prsti jih pomečkamo, da odstranimo seme. Nekateri kakiji ga nimajo, lahko pa v sadežu najdemo tudi več semen.
Indijske oreščke namočimo za vsaj 15 minut, nato zblendamo s čim manj tekočine, da nastane tekoča smetana. Če želimo bolj čvrsto, vzamemo iz hladilnika konzervo kokosovega mleka (nujno mora biti prej v hladilniku več ur), odlijemo prozorno tekočino in preostanek stepemo.
Pripravimo štiri široke kozarce. Očiščen kaki dobro zmiksamo, razdelimo v kozarce, okrasimo s smetano in takoj ponudimo z žlicami na dolgih ročajih.