RECEPT
Brstični ohrovt s sirom iz pečice
Najraje ga imamo kuhanega in zabeljenega z maslom, ki ga ponudimo kot prilogo h glavnim jedem.
Odpri galerijo
Brstični ohrovt ima v primerjavi z drugimi kapusnicami prednost v svoji obliki. Male zeljnate glavice so namreč izjemno pripravne za okrasitev jedi. Preprosto jih cele skuhamo in dodajamo na krožnik zraven glavnih jedi. Zanimivo je, da smo ga navajeni uživati predvsem kuhanega, čeprav je nadvse okusen tudi svež, ima pa malce bolj izrazit okus kot recimo zelje. Resnici na ljubo ga zato nekateri ne marajo.
Surovega narežemo na tanke lističe in dodamo v pisano solato. Sicer pa ga lahko dušimo ali popražimo, odličen je tudi iz pečice. Lahko ga obogatimo s sirom ali razžvrkljanimi jajci in kislo smetano, pripravimo ga samostojno ali v družbi z drugo zelenjavo.
Za 4 osebe:
0,5 kg svežega brstičnega ohrovta
100 g sira po izbiri
1 žlica masla
2–3 stroki česna
muškatni orešek, sol in poper
Ohrovt očistimo, operemo in prerežemo na pol. Stresemo v lonec s slano vodo in damo na štedilnik. Ko zavre, pustimo vreti še slabih pet minut, ne sme biti razkuhan, potem ga precedimo. Medtem v kozici segrejemo maslo in nanj stresemo ohrovt. Pražimo med nenehnim mešanjem, da ohrovt dobi zlato barvo. Potem ga stresemo v pomaščen pekač, lepo razporedimo in začinimo s poprom in kančkom soli. Dodamo še strt česen in premešamo. Potresemo z naribanim sirom in v pečici zlato zapečemo.
0,5 kg svežega brstičnega ohrovta
100 g sira po izbiri
1 žlica masla
2–3 stroki česna
muškatni orešek, sol in poper
Ohrovt očistimo, operemo in prerežemo na pol. Stresemo v lonec s slano vodo in damo na štedilnik. Ko zavre, pustimo vreti še slabih pet minut, ne sme biti razkuhan, potem ga precedimo. Medtem v kozici segrejemo maslo in nanj stresemo ohrovt. Pražimo med nenehnim mešanjem, da ohrovt dobi zlato barvo. Potem ga stresemo v pomaščen pekač, lepo razporedimo in začinimo s poprom in kančkom soli. Dodamo še strt česen in premešamo. Potresemo z naribanim sirom in v pečici zlato zapečemo.
Surovega narežemo na tanke lističe in dodamo v pisano solato. Sicer pa ga lahko dušimo ali popražimo, odličen je tudi iz pečice. Lahko ga obogatimo s sirom ali razžvrkljanimi jajci in kislo smetano, pripravimo ga samostojno ali v družbi z drugo zelenjavo.