ZDRAVJE
Brusnice varujejo sečila in želodec
Male kiselkaste jagode vsebujejo veliko zdravilnih učinkovin. Brusnice so zlasti bogate z antioksidanti.
Odpri galerijo
Brusnice so nizkokalorično sadje, ki mu pripisujejo zdravilno delovanje, ki je znano že stoletja. Indijanci, na primer, so jih uporabljali za zdravljenje ran pa prebavnih težav, izgube apetita, tudi skorbuta. A bolj kot to je znan njihov blagodejni vpliv na urinarni trakt, ljudska medicina jih priporoča za zaščito njegovega zdravja in tudi zdravljenje vnetij: preprečuje namreč lepljenje patogenih bakterij (kot je E. coli) na sluznico na primer mehurja. Preprečevanje okužb mehurja je najbolj znano blagodejno delovanje tega sadeža in tudi najbolj raziskano. Izsledki raziskav kažejo, da vsakodnevno uživanje brusničnega soka niža tveganje za nastanek vnetja urinarnega trakta ter zmanjša potrebo po antibiotikih. Kadar zdravnik okužbo potrdi, verjetno samo uživanje brusnic ne bo dovolj. Varujejo tudi zdravje želodca in dvanajstnika, tudi pred bakterijo Helicobacter plyori.
Ker so trpke in kisle, jih redko uživamo sveže. Najpogosteje uporabljamo suhe, kot sok (izberemo nesladkanega) ali čaj, tudi džem pa izvleček kot dodatek prehrani. Brusnice so bogate z vitamini C, E, A, B1, B2, B3 in K pa manganom, natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem ter fosforjem in bakrom, pohvalijo se z visoko vsebnostjo antioksidantov, ki preprečujejo oksidativni stres, posledico delovanja prostih radikalov. Z uživanjem brusnic, so pokazale raziskave, preprečujemo bolezni srca in ožilja, pomagamo nižati koncentracijo skupnega in slabega (LDL) holesterola, povzročitelja ateroskleroze in koronarne bolezni srca, obenem pa raziskovalci z uživanjem brusnic povezujejo višjo raven dobrega holesterola (HDL). Blagodejno vplivajo tudi na jetra, pomagale naj bi pri bolečih menstruacijah, zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj (rak debelega črevesa, dojke …).
Aktivne sestavine varujejo tudi zobe: znanstvene raziskave so pokazale, da flavonoli in proantocianidini delujejo protivnetno na dlesni in vplivajo na mikrofloro v ustih, s svojim delovanjem preprečujejo razvoj neželenih bakterij in nastanek kariesa.
A čeprav so zdrave, pretirano uživanje ni priporočljivo: vsebujejo namreč oksalate, ki lahko vplivajo na nastanek ledvičnih kamnov, zato jih je treba uživati zmerno. Poleg tega lahko pretirano uživanje deluje odvajalno.
Ker so trpke in kisle, jih redko uživamo sveže. Najpogosteje uporabljamo suhe, kot sok (izberemo nesladkanega) ali čaj, tudi džem pa izvleček kot dodatek prehrani. Brusnice so bogate z vitamini C, E, A, B1, B2, B3 in K pa manganom, natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem ter fosforjem in bakrom, pohvalijo se z visoko vsebnostjo antioksidantov, ki preprečujejo oksidativni stres, posledico delovanja prostih radikalov. Z uživanjem brusnic, so pokazale raziskave, preprečujemo bolezni srca in ožilja, pomagamo nižati koncentracijo skupnega in slabega (LDL) holesterola, povzročitelja ateroskleroze in koronarne bolezni srca, obenem pa raziskovalci z uživanjem brusnic povezujejo višjo raven dobrega holesterola (HDL). Blagodejno vplivajo tudi na jetra, pomagale naj bi pri bolečih menstruacijah, zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj (rak debelega črevesa, dojke …).
Sok iz brusnic priporočajo vsem, ki so nagnjeni k boleznim sečil.
Aktivne sestavine varujejo tudi zobe: znanstvene raziskave so pokazale, da flavonoli in proantocianidini delujejo protivnetno na dlesni in vplivajo na mikrofloro v ustih, s svojim delovanjem preprečujejo razvoj neželenih bakterij in nastanek kariesa.
A čeprav so zdrave, pretirano uživanje ni priporočljivo: vsebujejo namreč oksalate, ki lahko vplivajo na nastanek ledvičnih kamnov, zato jih je treba uživati zmerno. Poleg tega lahko pretirano uživanje deluje odvajalno.