Recept: bučna juha s slanino
Osnovni recept za kremno bučno juho je enostaven, bučo skuhamo in zmeljemo ter dodamo različne začimbe. Še bolj polnega okusa bo, če bučo spečemo v pečici, a vedno nimamo toliko časa za pripravo.
Tako jo preprosto skuhamo, dodamo še kak krompir, da bo gostejša, ter poljubno začinimo. Obvezno uporabimo muškatni orešek, zelo dobra je, če ji na koncu primešamo sladko ali kislo smetano. Okus lepo dopolni hrustljavo zapečena slanina, namesto smetane pa ji dodamo nariban parmezan. Tako bo jed vselej nekoliko drugačna in se je zlepa ne bomo naveličali.
Za 4 osebe:
1 srednje velika hokaido ali maslena buča
1 večja čebula
1 večji krompir
sol, poper, muškatni orešek, kurkuma, sladka paprika
8 tankih rezin slanine ali pancete
15 g naribanega parmezana
francoska štruca
Bučo operemo, prerežemo na pol in izdolbemo semena. Odstranimo pecelj in morebitne poškodovane dele. Narežemo na kose in stresemo v lonec. Čebulo in krompir olupimo, narežemo na kose in dodamo k buči. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo in segrejemo do vrelišča. Solimo in popramo, dodamo muškatni orešek, kurkumo in sladko papriko. Na srednjem ognju kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča, slabe pol ure, ter zmeljemo s paličnim mešalnikom. Slanino hrustljavo popečemo v ponvi in prestavimo na topel krožnik. V isti ponvi popečemo še na kose narezano francosko štruco. Juho razdelimo v skodelice, potresemo s parmezanom in na vsako položimo dve rezini slanine. Postrežemo s popečenim kruhom.