RECEPT
Burger z mesnimi kroglicami in sirom
Ob petkih se prileže buger. Pripravili smo odličen recept za malo drugačno domačo različico, saj ga bomo naredili z mesnimi kroglicami in sirom!
Odpri galerijo
V skledi premešamo mleto meso, drobtine, mleti česen, mladi kajmak, sol, poper, timijan, peteršilj in žlico vode. Oblikujemo v manjše kroglice (približno 30g). Postavimo na pladenj, obložen s papirjem za peko in nadaljujemo s postopkom, dokler ne porabimo vsega mesa.
Ponev z oljčnim oljem pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo mesne kroglice in jih enakomerno popečemo na vseh straneh, približno 8 minut. Prestavimo na krožnik.
V isto ponev damo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Pražimo 2 do 3 minute, zalijemo z rdečim vinom, dobro postrgamo vse okuse iz ponve. Dodamo vložen sesekljan paradižnik, premešamo in kuhamo 15 do 20 minut pri šibkem ognju. Zadnjih 5 minut dodamo mesne kroglice v omako - ne pozabimo na slastne sokove, ki so se odcedili. Sir narežemo na rezine. Na vsako mesno kroglico položimo rezino sira, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 5 minut, da se sir raztopi.
Pripravimo burgerje: bombetke razpolovimo in popečemo v ponvi. Spodnji del bombetke premažemo z žlico mladega kajmaka. Na kajmak položimo tri mesne kroglice s sirom in omako ter poljubno dodamo še rezine svežega paradižnika in kumar. Postrežemo čimprej.
Za te odlične burgerje potrebujete naslednje sestavine:
Ponev z oljčnim oljem pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo mesne kroglice in jih enakomerno popečemo na vseh straneh, približno 8 minut. Prestavimo na krožnik.
V isto ponev damo sesekljano čebulo in sesekljan česen. Pražimo 2 do 3 minute, zalijemo z rdečim vinom, dobro postrgamo vse okuse iz ponve. Dodamo vložen sesekljan paradižnik, premešamo in kuhamo 15 do 20 minut pri šibkem ognju. Zadnjih 5 minut dodamo mesne kroglice v omako - ne pozabimo na slastne sokove, ki so se odcedili. Sir narežemo na rezine. Na vsako mesno kroglico položimo rezino sira, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 5 minut, da se sir raztopi.
Pripravimo burgerje: bombetke razpolovimo in popečemo v ponvi. Spodnji del bombetke premažemo z žlico mladega kajmaka. Na kajmak položimo tri mesne kroglice s sirom in omako ter poljubno dodamo še rezine svežega paradižnika in kumar. Postrežemo čimprej.
Za te odlične burgerje potrebujete naslednje sestavine:
MESNE KROGLICE
- 350g mletega govejega mesa
- 20g drobtin
- 1/2 čajne žličke mletega česna
- 30g mladega kajmaka Zelene doline
- začimbe: sol, poper, timijan, peteršilj
- 1 žlica vode
BURGER
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1 čebula
- 2 žlici rdečega vina
- 400g vloženega sesekljanega paradižnika
- 100g sira Gauda v kosu Zelene doline
- 4 žlice mladega kajmaka Zelene doline
- poljubno: sveži paradižnik in sveže kumare
Recept je nastal v okviru projekta 100 žensk na Triglav.