RECEPT
Čebulna omaka
Spomladi nam tekne ostra sveža mlada čebula, k mesnim jedem se odlično poda tudi gosta čebulna omaka.
Odpri galerijo
Brez čebule si marsikateri kuhar ne predstavlja priprave kosila. Pražena oziroma dušena je osnova za številne jedi, na primer golaž, enolončnice, omake ... Na polovico prerezano dodajamo k juham, zlasti v balkanskih kuhinjah je navada, da prerezano čebulo poprej popečejo na plošči. Surova čebula je ostrega okusa, kar marsikomu ni povšeči, vendar je nepogrešljiva v številnih jedeh.
Na tanke rezine narezano dodajamo k mešanim solatam, zlasti se poda k paradižniku, stročjemu fižolu in krompirju, na drobno sesekljano zmešamo s skuto in smetano v odličen poletni namaz, mlada čebula pa je nepogrešljiva spremljevalka jedi z žara, zlasti mesa.
Za 4 osebe:
0,5 kg čebule
20 g ostre moke
0,5 dcl kisa
15 g sladkorja
1,5 dcl smetane za kuhanje
7 dcl jušne osnove
sol, poper, olje
Čebulo olupimo, narežemo na tanke rezine in pražimo na olju na majhni temperaturi, dokler ne postekleni, ne sme porjaveti. Potresemo s sladkorjem, pustimo na majhnem ognju in mešamo, dokler zmes čebule in sladkorja ne karamelizira. Dodamo kis in potresemo z moko. Na hitro prepražimo, moka ne sme porjaveti. Dolijemo jušno osnovo, solimo in popramo ter na majhnem ognju kuhamo 15 do 20 minut. Spasiramo s paličnim mešalnikom, dodamo smetano in pustimo na ognju, da zavre. Omako postrežemo z mesom ali krompirjem.
0,5 kg čebule
20 g ostre moke
0,5 dcl kisa
15 g sladkorja
1,5 dcl smetane za kuhanje
7 dcl jušne osnove
sol, poper, olje
Čebulo olupimo, narežemo na tanke rezine in pražimo na olju na majhni temperaturi, dokler ne postekleni, ne sme porjaveti. Potresemo s sladkorjem, pustimo na majhnem ognju in mešamo, dokler zmes čebule in sladkorja ne karamelizira. Dodamo kis in potresemo z moko. Na hitro prepražimo, moka ne sme porjaveti. Dolijemo jušno osnovo, solimo in popramo ter na majhnem ognju kuhamo 15 do 20 minut. Spasiramo s paličnim mešalnikom, dodamo smetano in pustimo na ognju, da zavre. Omako postrežemo z mesom ali krompirjem.
Na tanke rezine narezano dodajamo k mešanim solatam, zlasti se poda k paradižniku, stročjemu fižolu in krompirju, na drobno sesekljano zmešamo s skuto in smetano v odličen poletni namaz, mlada čebula pa je nepogrešljiva spremljevalka jedi z žara, zlasti mesa.