Recept: česen v vinu
V kis običajno vlagamo kumarice, papriko, rdečo peso pa tudi gobe in zelene paradižnike. Prav posebna poslastica so vložene čebulice, najbolje, če izberemo šalotke, ter česen. Ta ima sicer precej specifičen okus, zato ga mnogi ne marajo, medtem ko so drugi navdušeni.
Okus še popestrimo, če namesto kisa uporabimo vino, najboljše je suho belo, lahko pa oboje tudi kombiniramo. Zelo pomembno je, da česna ne razkuhamo, saj ne bo videti lepo, pa tudi okus ne bo pravi.
Za 4 osebe:
500 g česna
5 dcl suhega belega vina
2 dcl balzamičnega kisa
2 žlici sladkorja
lovorjev list, kumina
vejica rožmarina in timijana
sol, poper v zrnu
1 feferon
Česen olupimo in stresemo v lonec. Zalijemo s kisom in vinom in zavremo. Solimo in sladkamo ter premešamo, da se sol in sladkor raztopita. Feferon prerežemo in odstranimo semena ter ga dodamo česnu. Dodamo še lovor, kumino, poper, rožmarin in timijan in na majhnem ognju kuhamo približno pet minut. Česen mora ostati čvrst. Lonec po petih minutah odstavimo s štedilnika in pustimo, da se vsebina ohladi. Potem česen nadevamo v sterilizirane steklene kozarčke in zalijemo s tekočino, v kateri se je kuhal. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.