RECEPT
Češnjeva pita
Če se v izobilju češenj zgodi, da ne moremo vseh pojesti, jih uporabimo za pripravo sladic
Odpri galerijo
Češnje so med znanilkami poletja, ko bo sezona domačega sadja na vrhuncu in nam ne bo treba posegati po uvoženem južnem. V idealnih razmerah bi zlezli na drevo, jih sproti smukali in pljuvali pečke na tla, pri tem pa bi nam bilo malo mar, ali je vmes katera črviva.
Takih priložnosti ni prav veliko, zato češnje kupimo na tržnici ali v trgovini, morda celo pri obcestnih prodajalcih, še najbolje pri kmetu na dvorišču. Ker niso prav poceni, jih uporabimo smotrno, če ne pojemo svežih, specimo zavitek ali pito, saj češnje zgnijejo v nekaj dneh, tudi če so v hladilniku. Še posebno nadležno je, če oživijo, kot pravijo, torej postanejo črvive.
Takih priložnosti ni prav veliko, zato češnje kupimo na tržnici ali v trgovini, morda celo pri obcestnih prodajalcih, še najbolje pri kmetu na dvorišču. Ker niso prav poceni, jih uporabimo smotrno, če ne pojemo svežih, specimo zavitek ali pito, saj češnje zgnijejo v nekaj dneh, tudi če so v hladilniku. Še posebno nadležno je, če oživijo, kot pravijo, torej postanejo črvive.
Za 4 osebe:
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja
1 jajce
0,5 kg češenj
3 žlice sladkorja
2 žlici koruznega škroba
1 žlička vaniljevega sladkorja
sol
Moko, maslo, sladkor in jajce ter ščepec soli zamesimo v gladko, voljno testo, ovijemo ga v folijo za živila in za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem pripravimo češnje; očistimo jih, razkoščičimo in stresemo v skledo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, koruzni škrob in ščep soli, pomešamo. Testo razdelimo na dva dela, eden naj bo malo večji, razvaljamo ga v velikosti modela za pite ali torte, ki smo ga naoljili. Testo prestavimo v model, naredimo rob, nanj enakomerno razporedimo nadev, drugo polovico testa razvaljamo in narežemo na trakove in na češnje prepletemo mrežo. Pečemo slabo uro pri 180 stopinjah.
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja
1 jajce
0,5 kg češenj
3 žlice sladkorja
2 žlici koruznega škroba
1 žlička vaniljevega sladkorja
sol
Moko, maslo, sladkor in jajce ter ščepec soli zamesimo v gladko, voljno testo, ovijemo ga v folijo za živila in za eno uro postavimo v hladilnik. Medtem pripravimo češnje; očistimo jih, razkoščičimo in stresemo v skledo. Dodamo sladkor, vaniljev sladkor, koruzni škrob in ščep soli, pomešamo. Testo razdelimo na dva dela, eden naj bo malo večji, razvaljamo ga v velikosti modela za pite ali torte, ki smo ga naoljili. Testo prestavimo v model, naredimo rob, nanj enakomerno razporedimo nadev, drugo polovico testa razvaljamo in narežemo na trakove in na češnje prepletemo mrežo. Pečemo slabo uro pri 180 stopinjah.