Chef si novega leta ne more zamisliti brez ljubezni
Chef Mirko Stojić se od starega leta vselej poslovi v družbi tistih, ki jih ima rad in so mu blizu, in z nadvse slastno pojedino.
Odpri galerijo
Ob novem letu naj bi imeli na mizi svinjsko meso; pujs namreč z rilcem rine vedno naprej, kar simbolično pomeni nove premike in cilje v življenju. Recept, s katerim je pred časom navdušil bralce srbskega kulinaričnega portala, nam je zaupal chef Mirko Stojić.
Stojića je iz domačega Beograda, kjer je delal v najboljših restavracijah, poklicna pot pred nekaj leti ponesla v Slovenijo. Najprej je delal v restavraciji Dijagonala, kamor so pred dobrim desetletjem v srbski prestolnici zahajali vsi, ki so nekaj veljali in dali nase. Kot še danes zasledimo na spletu, je bila notranjost tega kultnega beograjskega kluba videti, kot da bi bila vzeta iz še bolj kultnega Kubrickovega filma Peklenska pomaranča. Ko se je restavracija pompozno zaprla, kajti povabljeni gostje so lahko domov odnesli košček tega kultnega prostora, je glavni kuhar odšel naprej.
Osmislil je kuhinjo še ene znane avantgardne beograjske restavracije, imenovane Cveće zla po znameniti zbirki Rože zla francoskega pesnika Charlesa Baudelaira. Mirko Stojić zdaj že nekaj let dela v Restavraciji 9, ki stoji tik ob Golf igrišču Royal Bled. O tem, kako obvlada mesne trike, je jasno že takoj ob vstopu v Kraljevo hišo, saj goste pozdravi velik hladilnik za suho zorjeno meso, v katerem se znajdejo tudi mortadela, salama in še kaj, kar zna pripraviti chef.
Danes novo leto vselej pričaka v družbi tistih, ki jih ima rad in so mu blizu: »Rad pa imam tudi to, da jim z veliko ljubezni pripravim okusno hrano. Kajti to, kar nas povezuje, je pravzaprav ljubezen, in novega leta si ne morem zamisliti brez ljubezni.«
Stojića je iz domačega Beograda, kjer je delal v najboljših restavracijah, poklicna pot pred nekaj leti ponesla v Slovenijo. Najprej je delal v restavraciji Dijagonala, kamor so pred dobrim desetletjem v srbski prestolnici zahajali vsi, ki so nekaj veljali in dali nase. Kot še danes zasledimo na spletu, je bila notranjost tega kultnega beograjskega kluba videti, kot da bi bila vzeta iz še bolj kultnega Kubrickovega filma Peklenska pomaranča. Ko se je restavracija pompozno zaprla, kajti povabljeni gostje so lahko domov odnesli košček tega kultnega prostora, je glavni kuhar odšel naprej.
Novega leta si ne morem zamisliti brez ljubezni.
Osmislil je kuhinjo še ene znane avantgardne beograjske restavracije, imenovane Cveće zla po znameniti zbirki Rože zla francoskega pesnika Charlesa Baudelaira. Mirko Stojić zdaj že nekaj let dela v Restavraciji 9, ki stoji tik ob Golf igrišču Royal Bled. O tem, kako obvlada mesne trike, je jasno že takoj ob vstopu v Kraljevo hišo, saj goste pozdravi velik hladilnik za suho zorjeno meso, v katerem se znajdejo tudi mortadela, salama in še kaj, kar zna pripraviti chef.
Nova energija
Užitek ga je poslušati, pripoveduje z vso strastjo in občutkom: »Že v otroštvu je bilo novo leto zame nekaj posebnega, saj je bil ta dan poln krasnih barv, ki so kraljevale na jelki. Tu so bili čudovite vonjave iz mamine kuhinje, v zraku je bila neka energija, ki je ne morem niti opisati – neumorno je povozila staro in se podaljšala v novo leto. Nekje opolnoči je izbruhnilo – vsi so peli, se poljubljali, smejali. Nikomur v tistem trenutku pravzaprav ni bilo mar, kaj od hrane in pijače je na mizi, kajti vsi so bili srečni. In tako je še danes!«Danes novo leto vselej pričaka v družbi tistih, ki jih ima rad in so mu blizu: »Rad pa imam tudi to, da jim z veliko ljubezni pripravim okusno hrano. Kajti to, kar nas povezuje, je pravzaprav ljubezen, in novega leta si ne morem zamisliti brez ljubezni.«