STROČJI FIŽOL
Čisti organizem, niža holesterol
Stročji fižol poka od vitaminov in mineralov; ker vsebuje veliko vlaknin, koristi prebavi, niža tudi sladkor v krvi.
Odpri galerijo
Na videz navadna zelenjava je v resnici polna hranil in zdravih snovi. Stročji fižol prihaja iz Južne Amerike, kjer so ga gojili že pred 4000 leti. Kmalu po odkritju so ga Španci prinesli v Evropo, razširil pa se je tudi na druge celine. Gojiti ga je mogoče na severu in jugu, tudi na ekvatorju, saj je zelo prilagodljiv. Okoli 150 vrst poznamo, med njimi ni večjih razlik v hranljivosti.
Ta okusna zelenjava – rumena, zelena, tanka, široka, ploščata ali valjasta – vsebuje malo kalorij in maščob in nič holesterola. Zato pa je v stročjem fižolu veliko vlaknin, z eno porcijo bomo zadostili tudi dnevni potrebi po proteinih. Vsebujejo vitamin K, tudi C, pa mangan, folat in vitamin B2, baker, vitamin B1, krom, magnezij, kalcij, natrij, fosfor, vitamin A, niacin, maščobne kisline omega 3, železo ter vitamina B6 in E.
Približno 100 gramov kuhanega stročjega fižola vsebuje 20 mikrogramov vitamina K, brez katerega bi bile naše kosti mehke in krhke kljub prehrani, bogati s kalcijem. Telo potrebuje vitamin K za proizvodnjo proteinov, ki kostem pomagajo absorbirati kalcij. Blagodejno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja. Ker vsebuje folno kislino, pa tudi železo in antioksidante, naj ga uživajo nosečnice, za svoje zdravje in zdravje novorojenčka. Izberite čvrst, gladek fižol, ki poči, če ga zvijete. V hladilniku bo zdržal do teden dni, lahko pa ga zamrznete (prej hitro blanširate) in uživate v zdravi hrani tudi pozimi.
Ta okusna zelenjava – rumena, zelena, tanka, široka, ploščata ali valjasta – vsebuje malo kalorij in maščob in nič holesterola. Zato pa je v stročjem fižolu veliko vlaknin, z eno porcijo bomo zadostili tudi dnevni potrebi po proteinih. Vsebujejo vitamin K, tudi C, pa mangan, folat in vitamin B2, baker, vitamin B1, krom, magnezij, kalcij, natrij, fosfor, vitamin A, niacin, maščobne kisline omega 3, železo ter vitamina B6 in E.
Najpogosteje stročji fižol kuhamo, tako se poudari okus in obdrži tekstura. Priporoča se kuhanje na pari, saj s prav tako pripravljenim lahko pomaga nižati holesterol v krvi, kaže neka raziskava. Poleg tega pomaga uravnavati nivo sladkorja v krvi, kar je pomembno za diabetike pa tudi za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni. Če ga boste uživali redno, boste ohranjali telesno težo oziroma hujšali, ker daje občutek sitosti in tako upočasnjuje sproščanje hormona grelina, ki možganom sporoča, da smo lačni. Ker vsebuje vlaknine, sodeluje tudi pri ohranjanju zdrave prebave, preprečuje zaprtje in čisti organizem, nekatere raziskave kažejo, da pomaga preprečevati nastanek raka debelega črevesa.
Približno 100 gramov kuhanega stročjega fižola vsebuje 20 mikrogramov vitamina K, brez katerega bi bile naše kosti mehke in krhke kljub prehrani, bogati s kalcijem. Telo potrebuje vitamin K za proizvodnjo proteinov, ki kostem pomagajo absorbirati kalcij. Blagodejno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja. Ker vsebuje folno kislino, pa tudi železo in antioksidante, naj ga uživajo nosečnice, za svoje zdravje in zdravje novorojenčka. Izberite čvrst, gladek fižol, ki poči, če ga zvijete. V hladilniku bo zdržal do teden dni, lahko pa ga zamrznete (prej hitro blanširate) in uživate v zdravi hrani tudi pozimi.