SUPER NOVICA

Čokolada je dobra tudi za možgane

Snovi iz čokolade pozitivno vplivajo tudi na zdravje malih sivih celic.
Fotografija: Temna čokolada za boljši spomin. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Temna čokolada za boljši spomin. FOTO: Thinkstock

Če bi radi izboljšali delovanje malih sivih celic, vsak dan brez skrbi posezite po nekaj koščkih temne čokolade. V raziskavi, ki je dokazala omenjeno in jo povzema časopis Appetite, je sodelovalo 968 posameznikov, starih od 23 do 98 let. Med njenim potekom so znanstveniki spremljali njihove prehrambne navade, zdravje srca in ožilja ter možganske sposobnosti.
Izkazalo se je, da je redno uživanje temne čokolade tesno povezano z boljšim delovanjem tega dela centralnega živčevja, zlasti vpliva na spomin in zaznavanje.

Tudi črno vino in grozdje

Razlog za te pozitivne učinke se skriva v flavanolih, ki so bogato zastopani v temni žlahtni sladici, v nekoliko manjši količini pa se nahajajo v mlečni. Drug vir omenjene snovi so še rdeče grozdje, črno vino in jabolka.

Skratka, s čokolado se lahko v zmernih količinah sladkate brez slabe vesti in tako izboljšate tudi možganske funkcije. Izberite pa temno, ki zaradi velikega deleža kakava vsebuje več možganom prijaznih snovi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije