ČRNO ZLATO
Čokolada v poletnih sladicah
Ko so pred kratkim v Lescah obnovili prodajalno, polno čokolade, smo se v uredništvo vrnili z dvema receptoma. Izšla sta v knjižici Prefinjene sladice, pri njenem nastanku je sodeloval znani slaščičar Gorazd Potočnik.
Odpri galerijo
To poletje so v Lescah, in to tik ob tovarni, v kateri nastaja čokolada Gorenjka, temeljito obnovili 34 let staro trgovino. Tisto, ki ji po domače rečemo industrijska prodajalna, saj v njej po ugodnih cenah najdemo tudi čokoladni lom – to so večja pakiranja vseh vrst čokolad, ki so prav tako okusne kot njihove v originalno embalažo zapakirane sestrice, le da imajo manjše lepotne napake. Kot se za Okuse spodobi, smo vam iz Lesc prinesli dva poletna čokoladna recepta.
Nato pove še eno zanimivost iz čokoladne zgodovine na Gorenjskem: »Kraljeva družina Karađorđević je s svojim podmladkom, torej tremi princi, starimi med 5 in 15 leti, veliko časa preživljala v počitniški rezidenci na Bledu, ki je od tovarne čokolade oddaljen le par kilometrov. Čokolado Adolfa Zavrtanika so zelo kmalu odkrili in postali njeni redni odjemalci. Ponjo so s šoferjem pošiljali kar kraljevega adjutanta.«
Vas zanima, ali se čokolade sploh lahko naveličaš? Vodja čokoladne trgovine Damjana Hudovernik, ki je tu zaposlena že ducat let, s širokim nasmeškom na licu pravi, da ne, in doda: »Tudi pri nas imajo otroci izjemno radi čokolado. Ko se lotim peke in priprave tort, ki jih pečem za lastno veselje, in preostalega peciva, pa tudi sama pogosto uporabim čokolado.«
Še skok receptoma: oba načina, kako čokoladi nadenemo novo, čisto poletno podobo, sta izšla v Žitovi knjižici Prefinjene sladice, za katero je recepte pripravil znani slaščičar Gorazd Potočnik.
Čokolada za prince
A preden se pomaknemo k njima, še nekaj podatkov o najstarejši slovenski čokoladi. Ta bo kmalu, čez tri leta, praznovala stoletnico, saj so v Lescah leta 1922 ustanovili družinsko podjetje za proizvodnjo čokolade. »Ustanovitelj in prvi lastnik tovarne, imenovane Tvornica čokolade, je bil Adolf Zavrtanik,« se v zgodovino zazre Tevž Tavčar, direktor maloprodaje v Žitu.
Nato pove še eno zanimivost iz čokoladne zgodovine na Gorenjskem: »Kraljeva družina Karađorđević je s svojim podmladkom, torej tremi princi, starimi med 5 in 15 leti, veliko časa preživljala v počitniški rezidenci na Bledu, ki je od tovarne čokolade oddaljen le par kilometrov. Čokolado Adolfa Zavrtanika so zelo kmalu odkrili in postali njeni redni odjemalci. Ponjo so s šoferjem pošiljali kar kraljevega adjutanta.«
Gorenjka po vzoru Chicaga
Vse to in še nekaj zanimivosti iz zgodovine čokolade, ki bo kmalu praznovala stoletnico, je zapisanih na zidovih obnovljene trgovine. Trgovinica, ki je bila do tega poletja videti, kot da bi bila vzeta iz nekega preteklega časa, pa ni lepa le navznoter, ampak je polepšana tudi z zunanje strani, saj njeno pročelje krasi velik mural Matjaža Učakarja. Vzor za velik grafit, ki je že prava turistična atrakcija ameriškega mesta, je bil znameniti napis (Greetings From) Chicago. Tam črke zapolnjujejo tipični chicaški motivi, na Gorenjki pa je vseh osem okrašenih z lokalnimi prizori, ki segajo od Triglava prek Vogla do Blejskega jezera.
Vas zanima, ali se čokolade sploh lahko naveličaš? Vodja čokoladne trgovine Damjana Hudovernik, ki je tu zaposlena že ducat let, s širokim nasmeškom na licu pravi, da ne, in doda: »Tudi pri nas imajo otroci izjemno radi čokolado. Ko se lotim peke in priprave tort, ki jih pečem za lastno veselje, in preostalega peciva, pa tudi sama pogosto uporabim čokolado.«
Še skok receptoma: oba načina, kako čokoladi nadenemo novo, čisto poletno podobo, sta izšla v Žitovi knjižici Prefinjene sladice, za katero je recepte pripravil znani slaščičar Gorazd Potočnik.
Sladoledne tortice semifreddoBiskvit:
100 g posebne bele moke Žito
3 velika jajca
100 g rjavega sladkorja
20 g kakava v prahu Gorenjka Chef
ščep sode bikarbone Dolcela
Jajca s sladkorjem močno stepemo. V maso nežno umešamo presejano moko, kakav ter sodo bikarbono. Pazimo, da ni grudic. Maso vlijemo v pekač, ki ga postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 °C brez ventilacije. Po 15 minutah biskvit vzamemo ven ter na hitro ohladimo.
Nadev:
100 g zamrznjenih borovnic
50 g žlahtne jedilne čokolade Gorenjka Chef (70 % kakava)
Odtajamo borovnice. Stopimo čokolado, da postane tekoča.
Italijanska meringa
3 beljaki velikih jajc
170 g sladkorja
50 ml vode
pol zavitka vaniljevega sladkorja Dolcela
400 ml sladke smetane
V kozico damo sladkor, prilijemo vodo in zavremo. Če nimate kuhinjskega termometra, naj vre toliko časa, da mehurčki postanejo malce gostejši. Če kuhinjski termometer imate, pa naj se zmes segreva do 117 stopinj Celzija.
Nato zmes čim hitreje vlijemo v še ne stepene beljake in stepamo z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti toliko časa, da se masa zgosti in malce ohladi na približno 40 stopinj Celzija. Maso razdelimo na dva dela.
Sladko smetano stepemo in razdelimo na dva dela.
Pripravimo dve kremi. Prva je borovničeva, druga čokoladna. Odtaljene borovnice dodamo v prvo polovico meringe, stopljeno čokolado pa vlijemo v drugo polovico. Nato vsaki masi primešamo polovico stepene smetane. Meringi nabrizgamo v silikonski model za tortice. Tortice lahko sestavljamo poljubno, izmenjaje borovničevo in čokoladno meringo, toda vedno zaključimo s tankim biskvitom.
Tortice v modelčkih postavimo v zamrzovalnik.
Ko zamrznejo, jih vzamemo iz modelčkov in poljubno dekoriramo. Postrežemo jih hladne, neposredno iz zamrzovalnika.
100 g posebne bele moke Žito
3 velika jajca
100 g rjavega sladkorja
20 g kakava v prahu Gorenjka Chef
ščep sode bikarbone Dolcela
Jajca s sladkorjem močno stepemo. V maso nežno umešamo presejano moko, kakav ter sodo bikarbono. Pazimo, da ni grudic. Maso vlijemo v pekač, ki ga postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 °C brez ventilacije. Po 15 minutah biskvit vzamemo ven ter na hitro ohladimo.
Nadev:
100 g zamrznjenih borovnic
50 g žlahtne jedilne čokolade Gorenjka Chef (70 % kakava)
Odtajamo borovnice. Stopimo čokolado, da postane tekoča.
Italijanska meringa
3 beljaki velikih jajc
170 g sladkorja
50 ml vode
pol zavitka vaniljevega sladkorja Dolcela
400 ml sladke smetane
V kozico damo sladkor, prilijemo vodo in zavremo. Če nimate kuhinjskega termometra, naj vre toliko časa, da mehurčki postanejo malce gostejši. Če kuhinjski termometer imate, pa naj se zmes segreva do 117 stopinj Celzija.
Nato zmes čim hitreje vlijemo v še ne stepene beljake in stepamo z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti toliko časa, da se masa zgosti in malce ohladi na približno 40 stopinj Celzija. Maso razdelimo na dva dela.
Sladko smetano stepemo in razdelimo na dva dela.
Pripravimo dve kremi. Prva je borovničeva, druga čokoladna. Odtaljene borovnice dodamo v prvo polovico meringe, stopljeno čokolado pa vlijemo v drugo polovico. Nato vsaki masi primešamo polovico stepene smetane. Meringi nabrizgamo v silikonski model za tortice. Tortice lahko sestavljamo poljubno, izmenjaje borovničevo in čokoladno meringo, toda vedno zaključimo s tankim biskvitom.
Tortice v modelčkih postavimo v zamrzovalnik.
Ko zamrznejo, jih vzamemo iz modelčkov in poljubno dekoriramo. Postrežemo jih hladne, neposredno iz zamrzovalnika.
Preprosta torta (še po angleško: naked cake)Biskvit:
125 g posebne bele moke Žito
20 g kakava v prahu Gorenjka Chef
120 g stopljenega masla sobne temperature
1 veliko jajce
150 g rjavega sladkorja v prahu
170 ml mleka
4 g sode bikarbone Dolcela
V posodo vlijemo maslo, dodamo sladkor v prahu ter začnemo stepati z električnim mešalnikom na visoki hitrosti. Dodamo jajce. V drugo posodo presejemo moko, kakav, sodo bikarbono ter sestavine dobro premešamo. To suho maso ter mleko dodamo stepeni masi ter vse sestavine previdno premešamo. Maso sorazmerno vlijemo v vnaprej pripravljena modela za torte – če imamo pri roki samo enega, pečemo dvakrat. Iz mase torej dobimo dva biskvita premera 18 cm in višine 1 cm. Pečemo približno 20 minut na 170 stopinj Celzija. Biskvita ohladimo.
Krema:
125 g masla sobne temperature
100 g rjavega sladkorja v prahu
1 jedilna žlica chia semen Natura
50 g mletih mandljev
50 ml smetane
100 g kremnega sira
Maslo stepemo s sladkorjem in med stepanjem dodamo kremni sir, tekočo smetano, semena in mandlje. Kremo damo v hladilnik, da postane nekoliko bolj čvrsta.
Ohlajena biskvita z nazobčanim nožem previdno prerežemo na pol, da dobimo štiri plasti biskvita.
Nadev:
500 g svežega sadja po izbiri
Torto sestavljamo po plasteh, tako da začnemo z biskvitom, nadaljujemo s kremo in sadjem. To ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Zaključimo s sadjem. Torto lahko še poljubno okrasimo.
125 g posebne bele moke Žito
20 g kakava v prahu Gorenjka Chef
120 g stopljenega masla sobne temperature
1 veliko jajce
150 g rjavega sladkorja v prahu
170 ml mleka
4 g sode bikarbone Dolcela
V posodo vlijemo maslo, dodamo sladkor v prahu ter začnemo stepati z električnim mešalnikom na visoki hitrosti. Dodamo jajce. V drugo posodo presejemo moko, kakav, sodo bikarbono ter sestavine dobro premešamo. To suho maso ter mleko dodamo stepeni masi ter vse sestavine previdno premešamo. Maso sorazmerno vlijemo v vnaprej pripravljena modela za torte – če imamo pri roki samo enega, pečemo dvakrat. Iz mase torej dobimo dva biskvita premera 18 cm in višine 1 cm. Pečemo približno 20 minut na 170 stopinj Celzija. Biskvita ohladimo.
Krema:
125 g masla sobne temperature
100 g rjavega sladkorja v prahu
1 jedilna žlica chia semen Natura
50 g mletih mandljev
50 ml smetane
100 g kremnega sira
Maslo stepemo s sladkorjem in med stepanjem dodamo kremni sir, tekočo smetano, semena in mandlje. Kremo damo v hladilnik, da postane nekoliko bolj čvrsta.
Ohlajena biskvita z nazobčanim nožem previdno prerežemo na pol, da dobimo štiri plasti biskvita.
Nadev:
500 g svežega sadja po izbiri
Torto sestavljamo po plasteh, tako da začnemo z biskvitom, nadaljujemo s kremo in sadjem. To ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin. Zaključimo s sadjem. Torto lahko še poljubno okrasimo.
Kokosove tortice Za 6 ali 7 tortic:
Močno stepemo beljake in rjav sladkor. Natehtamo preostale suhe sestavine in jih zmešamo skupaj. Združimo jih z beljakovo maso. Zmes nadevamo v model za torte do višine največ 1,5 cm. Pečemo približno 10 minut na 180 stopinj Celzija brez ventilacije.
Biskvit ohladimo in iz njega izrežemo kroge premera 5 cm.
Jagode narežemo na koščke in jih položimo v kozico. Prelijemo z bezgovim sokom in premešamo. Kuhamo na nizkem ognju, da jagode lepo prevrejo. Nalijemo jih v silikonske modelčke v obliki polkrogle premera 3 cm ter zamrznemo.
Mleko zavremo in vanj vlijemo čokolado, da se stopi. Primešamo stepeno smetano.
Sestavine zmešamo ter zavremo. Stalno mešamo, da se nam krema ne prismodi. Ohladimo. Želatino postopoma umešamo v še toplo kokosovo kremo. Dodamo stepeno sladko smetano.
Izberemo modelčke za tortice premera 7 cm. Na dno položimo biskvit, nanj nabrizgamo 2 cm čokoladne kreme in na sredino vstavimo zamrznjeno jagodno polnilo. Na koncu nanesemo še kokosovo kremo. Tortice ohladimo in jih vzamemo iz modelčkov. Ko se strdijo, jih posujemo z drobno mleto kokosovo moko in po želji okrasimo.
Močno stepemo beljake in rjav sladkor. Natehtamo preostale suhe sestavine in jih zmešamo skupaj. Združimo jih z beljakovo maso. Zmes nadevamo v model za torte do višine največ 1,5 cm. Pečemo približno 10 minut na 180 stopinj Celzija brez ventilacije.
Biskvit ohladimo in iz njega izrežemo kroge premera 5 cm.
Jagode narežemo na koščke in jih položimo v kozico. Prelijemo z bezgovim sokom in premešamo. Kuhamo na nizkem ognju, da jagode lepo prevrejo. Nalijemo jih v silikonske modelčke v obliki polkrogle premera 3 cm ter zamrznemo.
Mleko zavremo in vanj vlijemo čokolado, da se stopi. Primešamo stepeno smetano.
Sestavine zmešamo ter zavremo. Stalno mešamo, da se nam krema ne prismodi. Ohladimo. Želatino postopoma umešamo v še toplo kokosovo kremo. Dodamo stepeno sladko smetano.
Izberemo modelčke za tortice premera 7 cm. Na dno položimo biskvit, nanj nabrizgamo 2 cm čokoladne kreme in na sredino vstavimo zamrznjeno jagodno polnilo. Na koncu nanesemo še kokosovo kremo. Tortice ohladimo in jih vzamemo iz modelčkov. Ko se strdijo, jih posujemo z drobno mleto kokosovo moko in po želji okrasimo.