RECEPT

Čokoladni okusi treh chefov

Večerjo so ustvarili Uroš Štefelin, Igor Jagodic in Jorg Zupan, zraven so postregli pivo iz Pivovarne Pelicon.
Fotografija: Trije čokoladni chefi: Uroš Štefelin, Jorg Zupan in Igor Jagodic FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Trije čokoladni chefi: Uroš Štefelin, Jorg Zupan in Igor Jagodic FOTO: Špela Ankele

Ko je Radovljica nedavno za tri dni postala pravcata čokoladna prestolnica, je festivalsko mesto obiskalo več deset tisoč največjih ljubiteljev te sladke pregrehe. Uvod v osmi festival so tudi letos, podobno kot že tolikokrat doslej, ob pomoči slovenske čokoladnice 20chocolate naredili v Vili Podvin, v kateri s svojo uigrano ekipo že šest let ustvarja prepoznavni slovenski kuhar Uroš Štefelin.

Trije chefi, ena rdeča nit

Tokrat je Štefelin, ki ga to pomlad na malih zaslonih spremljamo v vlogi žiranta oddaje Mali šef, gostil dva kuharska prijatelja, oba Gorenjca. Tako se je kuhanju večerje, ki jo je kot rdeča nit povezovala čokolada, pridružil dolgoletni prijatelj Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljanski grad), eden najboljših slovenskih chefov. Poleg njiju se je v kuhinji vrtel še izjemno iznajdljivi chef ljubljanske restavracije Atelje Jorg Zupan, ki sicer izhaja iz Kranja. V minulih dneh ste njegov obraz verjetno opazili na televiziji, saj je skupaj s Štefelinom žirant v kuharski oddaji Mali šef, poleg tega je ravno chef Jorg Zupan tisti, ki je na nedavnem gurmanskem sprehodu po Ljubljani z možgani, pripravljenimi v preddverju Muzeja iluzij, najbolj navdušil kulinaričnega poznavalca Andreo Petrinija.

Ohrovt, koleraba, jagnje ...

In kako so se lotili razmišljanja o čokoladi? Najmlajši med kuharskimi virtuozi, Jorg Zupan, je pojasnil: »Pri mojih jedeh, torej tudi pri ustvarjanju sladic, skoraj nikdar ne uporabljam čokolade. Tako je bilo kuhanje s čokolado zame kar precejšnji izziv, saj nisem vajen takšnih kombinacij.« V svojem značilnem, skorajda minimalističnem slogu, je v toplo predjed vključil belo čokolado in jo podčrtal z listnatim ohrovtom ter kolerabo, v še eno jed pa je vpletel temno čokolado in ji na krožniku namenil družbo jagnjeta in sipe.
V večini jedi je bila čokolada le čudovit dodatek, ki se je lepo zlil z drugimi okusi. FOTO: Špela Ankele
V večini jedi je bila čokolada le čudovit dodatek, ki se je lepo zlil z drugimi okusi. FOTO: Špela Ankele

Chef Igor Jagodic se je osredotočil na kopuna, dopolnjenega z gosjimi jetri, čokolado in kakavovimi zrni. Prepustili so mu tudi ustvarjanje sladice. Vanjo je vključil ganache bele čokolade in čokoladno peno ter okuse pasijonke, lešnikov in banane.

Od svežega do izrazitega piva

Tretji od ustvarjalcev čokoladne večerje, Uroš Štefelin, je v čokoladne odtenke odel eno od svojih značilnih jedi, saj je jelenov tatar začinil s prahom kakavovih zrn. V zanimivo smer je zavila njegova glavna jed, kajti pripravil je ocvrte vampe, dopolnjene z omako sira tolminec, zraven pa je položil še kislo zelenjavo, slanino, lešnike in temno čokolado.

Namesto vina, ki je v večini primerov spremljevalec tovrstnih večerij, so trije chefi raje zavili po pivo. Dobili so ga v Ajdovščini, kjer stoji ena največjih slovenskih kraft pivovarn. Iz Pivovarne Pelicon sta Anita Lozar in Matej Pelicon na Gorenjsko prinesla sedmerico od enajstih piv, ki jih imajo trenutno v ponudbi, in tako so se na večerji sprehodili od najbolj svežih prek kompleksnih pa vse do bolj izrazitih pivskih okusov.

Če vam je vse to branje o čokoladi zbudilo željo po ustvarjanju s sladko pregreho, vam lahko pri raziskovanju vesolja čokoladnih okusov pomaga recept Jorga Zupana, ki ga objavljamo na tej strani!

Koleraba, ohrovt, bela čokolada. FOTO: Špela Ankele
Koleraba, ohrovt, bela čokolada. FOTO: Špela Ankele

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije