RECEPT
Danes na meniju: morska rižota
Pričarajte si Sredozemlje na krožniku: receptov je nešteto, morske sadeže pa lahko poljubno kombiniramo.
Odpri galerijo
Priprava rižote je preprosta, vsaj na videz, a velja, da kdor zna pripraviti eno, zna tudi (skoraj) vse druge. Da bo uspela, se je dobro držati nekaj navodil.
Uporabljamo okroglozrnati riž, ki vpije veliko tekočine, na olju posteklenimo čebulo in česen ter riž, da se vsa zrna ovijejo z maščobo, potem pa postopoma prilivamo vročo tekočino, dokler se ne skuha – vedno al dente, na zob. Idealno razmerje med rižem in tekočino je 1: 3,5.
Riž lahko stresemo v skodelico in odmerimo ustrezno tekočino; del te lahko vsakokrat zamenjamo z vinom. V morski rižoti nikoli ne uporabljamo parmezana.
Uporabljamo okroglozrnati riž, ki vpije veliko tekočine, na olju posteklenimo čebulo in česen ter riž, da se vsa zrna ovijejo z maščobo, potem pa postopoma prilivamo vročo tekočino, dokler se ne skuha – vedno al dente, na zob. Idealno razmerje med rižem in tekočino je 1: 3,5.
Za 4 osebe:
300 g lignjev
500 g klapavic (nekaj jih pustimo v lupini)
300 g repkov kozic
300 g riža
dcl belega vina
ribja osnova oz. voda
nekaj vejic peteršilja
majhna čebula
2 stroka česna
oljčno olje
sol, poper
Očiščene lignje narežemo na približno centimeter velike kolobarje in v ponvi pokuhamo, da se zmehčajo. Na oljčnem olju dušimo drobno sesekljano čebulo, dodamo meso klapavic, zalijemo z malo osnove (če je nimate, uporabite vodo) in kuhamo nekaj minut. Dodamo lignje in riž in hitro prepražimo, dodamo sesekljan česen, da zadiši, zalijemo z vinom, premešamo, potem dodamo toliko tekočine, da je riž pokrit; prilivamo jo sproti, ko povre. Nekaj minut pred koncem dodamo kozice in peteršilj ter jed začinimo.
300 g lignjev
500 g klapavic (nekaj jih pustimo v lupini)
300 g repkov kozic
300 g riža
dcl belega vina
ribja osnova oz. voda
nekaj vejic peteršilja
majhna čebula
2 stroka česna
oljčno olje
sol, poper
Očiščene lignje narežemo na približno centimeter velike kolobarje in v ponvi pokuhamo, da se zmehčajo. Na oljčnem olju dušimo drobno sesekljano čebulo, dodamo meso klapavic, zalijemo z malo osnove (če je nimate, uporabite vodo) in kuhamo nekaj minut. Dodamo lignje in riž in hitro prepražimo, dodamo sesekljan česen, da zadiši, zalijemo z vinom, premešamo, potem dodamo toliko tekočine, da je riž pokrit; prilivamo jo sproti, ko povre. Nekaj minut pred koncem dodamo kozice in peteršilj ter jed začinimo.
Riž lahko stresemo v skodelico in odmerimo ustrezno tekočino; del te lahko vsakokrat zamenjamo z vinom. V morski rižoti nikoli ne uporabljamo parmezana.