DOMAČI KRUH

Diši iz pečice

Pri nas pečemo vedno več kruha, saj se je med prijatelji razširila vest, da imamo svoje droži.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Takoj ko smo obrnili list na stenskem koledarju in iz pretoplega oktobra vstopili v november, je po več mesecih spet postala zanimiva pečica. Pri nas pečemo vedno več kruha, saj se je razširila vest med prijatelji in njihovimi prijatelji, da imamo svoje droži in pečemo le iz ekološke pšenice in pire. Žito dobimo na vrhu hriba nad Koprom in na kmetiji blizu Ljubljane, ki se lahko pohvali z več desetletji miroljubnega in ekološkega kmetijstva. Zlato zrnje sproti meljemo v moko, da se ohranijo vse fine stvari. Mlinček na kamen precej ropota, zato zdaj razumem, zakaj se v mlinu vsako stvar dvakrat pove.


Domača pekarna zaseda vedno večji del kuhinje. Začelo se je z glinenim pekačem s kupolastim pokrovom, ki ga je Hana zagledala v izložbi neke trgovine v Pragi. Spili sva vsaj dve pivi, preden sva se zares odločili, da ga kupiva ter nosiva po Pragi, voziva s tramvaji ... ni bil prav majhen niti lahek. Doma sta pekaču sledila dva peharčka suhe robe, ki ju je bilo treba kmalu zamenjati, saj nista več ustrezala vedno bolj profesionalnemu pristopu k peki.


Po odkritju trgovine s pekarskimi pripomočki se je moralo marsikaj umakniti novim vzhajalnim košaricam. Na veliki mizi ob kamniti steni, kjer sem imela včasih razstavo vaz in nepotrebnih okrasnih predmetov, so zdaj vreče zrnja in deska za mesenje. Ko je pred mesecem dni na naš naslov prispel lesen zaboj iz Belgije, je bilo jasno, da bo pekarna potrebovala še več prostora. V zaboju je bila pečica Rofco, v kateri se kruh speče tako kot pred tremi generacijami v krušni peči. No, do tu smo prišli! Dobra stran domače pekarne je dišeč, pravkar pečen kruh. Prosim – štirje hlebci hkrati. Krog prijateljev naše pekarne se bo lahko razširil. Recept meseca novembra je vlažen poln kruh z bučnim pirejem in polento, ki bi mu skoraj lahko rekli pogača.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije