Dodatki kavi, ki najbolj ogrožajo zdravje
Kava je eden najbolj priljubljenih napitkov, in kadar z njo ne pretiravamo ter ji ne dodajamo raznoraznih dodatkov, koristi zdravju.
Dokazano je, da je dobra za zdravje jeter, zaradi v njej prisotnih antioksidantov telo varuje pred vnetji in kroničnimi boleznimi, ki jih ta povzročajo.
Najbolj zdrava različica kave je črna, brez sladkorja, tudi z dodatkom nekaj kapljic mleka je do zdravja še prijazna, se pa vse spremeni, kadar je obogatena z dodatki, ki škodujejo zdravju.
Tu je nekaj najslabših, ki se jim je treba izogibati, saj lahko znatno povišajo tveganje za nekatere bolezni.
Aromatični sirupi
Večina teh, ne glede na okus in vonj, vsebuje veliko sladkorja in umetnih arom ter barvil.
Zaradi teh se zdravilni učinki kave zmanjšajo, še več, pijača postane zdravju neprijazna.
Če bi radi kavi dodali posebno aromo, si pomagajte z naravnimi dodatki: oplemenitite jo z malo stroka vanilje, ščepcem cimeta ali mletih klinčkov.
Tako ne bo samo okusnejša, tudi bolj zdrava bo.
Sladkor
Dodan v zmernih količinah, denimo četrtina žličke na skodelico, ne bo škodoval.
Pretiravanje z njim pa lahko resno ogroža zdravje, saj viša tveganje za karies, sladkorno bolezen in druge težave.
Umetna sladila
Čeprav so na prvi pogled boljša izbira od sladkorja, so takšna res le na videz.
Drži, da nimajo kalorij, a spodbujajo željo po pravem sladkorju, ki se mu je zato težje upreti, prav tako je Svetovna zdravstvena organizacija denimo aspartam označila kot potencialno rakotvornega.
Če res ne morete piti grenke kave, ji raje dodajte kanček medu ali stevie.
Alkohol
Kava in alkohol: najslabša možna kombinacija.
Da je kava z alkoholom povsem neprimerna v jutranjih urah, je nesporno, a tudi v drugem delu dneva se ji je v korist zdravju jeter, srca in možganov bolje odpovedati.
Smetana za kavo
Saj veste, tista, ki je na voljo v majhni embalaži in pogosto postrežena ob skodelici kave. Res je priročna, a dodani so ji sladkor, umetne arome, koruzni sirup ali hidrogenirana olja.
Če kavo že obogatite smetano, izberite naravno, brez dodatkov in z njo ne pretiravajte: ena žlica na skodelico je povsem dovolj, svetuje msn.com.