NAREJENO DOMA
Doma pripravljena malica prekaša sendvič
Namesto drage juhe ali sendviča, ki ga kupimo v trgovini ali bistroju, si doma pripravimo malico, ki jo v službi le dodelamo.
Odpri galerijo
Med številne novoletne zaobljube, za katere smo se v prazničnih dneh pridušali, da jim bomo po novem res sledili, spada tudi tista, da bomo uredili prehrano. Da bo čim bolj zdrava, obroki redni in uravnoteženi. To pomeni, da si bomo privoščili zajtrk, malico, kosilo, morda še popoldansko malico in za konec dneva lahko večerjo.
Sliši se enostavno, a pri uresničevanju hitro naletimo na večje in manjše prepreke, ki lahko porušijo naše načrte. Zlasti zaposleni se spopadajo z večno dilemo, kako si med službenim časom, ki v povprečju traja osem ur, zdoma pa smo še kakšno uro ali dve več, zagotoviti enega ali celo dva kakovostna obroka. Da ne bomo žulili sendvičev, ki jih kupimo na poti v službo, ali vsak dan zapravljali v bližnji gostilni.
Malice in kosila, zlasti v lokalih okoli poslovnih zgradb v večjih mestih, imajo pogosto precej zasoljene cene. Tako na primer v centru Ljubljane v bistroju, kjer poleg sendvičev, pic in burekov ponujajo še juhe in solate, vse lahko nesete s sabo ali pojeste v lokalu, za sendvič s sirom in svežim paradižnikom zaračunajo več kot tri evre, za skodelico sicer okusne zelenjavne juhe pa štiri. Če bi si radi privoščili kosilo v kakšni restavraciji, ne nujno z juho, pa boste hitro ob 10 evrov. Kar precej, če pomislimo, za koliko lahko sendvič pripravimo sami ali koliko juhe skuhamo doma za ta znesek.
A ni treba, da izbiramo le med omenjenimi malicami in poceni sendvičem s posebno salamo. Okusne in cenovno ugodne malice si lahko pripravimo sami doma, če imamo seveda možnost, da jih na delovnem mestu tudi pojemo. Če nimamo možnosti, da bi jed pogreli, si pripravimo hladne obroke, na primer solate iz stročnic, testenin, riža in zelenjave.
Sestavine naložimo v zaprte posode, tik preden gremo malicat, pa jih prelijemo s prelivom, ki smo ga tudi vnaprej pripravili doma. Seveda nikdar ne pozabimo na obzirnost do sodelavcev. Skoraj zagotovo jim ne bo všeč, če se bo po pisarni širil vonj po čebuli in česnu ali ribah iz konzerve. Zato izbirajmo jedi nevtralnih vonjev in okusov.
Sliši se enostavno, a pri uresničevanju hitro naletimo na večje in manjše prepreke, ki lahko porušijo naše načrte. Zlasti zaposleni se spopadajo z večno dilemo, kako si med službenim časom, ki v povprečju traja osem ur, zdoma pa smo še kakšno uro ali dve več, zagotoviti enega ali celo dva kakovostna obroka. Da ne bomo žulili sendvičev, ki jih kupimo na poti v službo, ali vsak dan zapravljali v bližnji gostilni.
Okusne in cenovno ugodne malice si lahko pripravimo sami doma, od juh, če imamo možnost jed pogreti, do sendvičev in solat.
Malice in kosila, zlasti v lokalih okoli poslovnih zgradb v večjih mestih, imajo pogosto precej zasoljene cene. Tako na primer v centru Ljubljane v bistroju, kjer poleg sendvičev, pic in burekov ponujajo še juhe in solate, vse lahko nesete s sabo ali pojeste v lokalu, za sendvič s sirom in svežim paradižnikom zaračunajo več kot tri evre, za skodelico sicer okusne zelenjavne juhe pa štiri. Če bi si radi privoščili kosilo v kakšni restavraciji, ne nujno z juho, pa boste hitro ob 10 evrov. Kar precej, če pomislimo, za koliko lahko sendvič pripravimo sami ali koliko juhe skuhamo doma za ta znesek.
A ni treba, da izbiramo le med omenjenimi malicami in poceni sendvičem s posebno salamo. Okusne in cenovno ugodne malice si lahko pripravimo sami doma, če imamo seveda možnost, da jih na delovnem mestu tudi pojemo. Če nimamo možnosti, da bi jed pogreli, si pripravimo hladne obroke, na primer solate iz stročnic, testenin, riža in zelenjave.
Sestavine naložimo v zaprte posode, tik preden gremo malicat, pa jih prelijemo s prelivom, ki smo ga tudi vnaprej pripravili doma. Seveda nikdar ne pozabimo na obzirnost do sodelavcev. Skoraj zagotovo jim ne bo všeč, če se bo po pisarni širil vonj po čebuli in česnu ali ribah iz konzerve. Zato izbirajmo jedi nevtralnih vonjev in okusov.