Recept: domača gorčica
Domačo gorčico lahko pripravimo iz gorčične moke, ki jo kupimo v bolje založenih trgovinah z živili, lahko pa namesto moke uporabimo seme. To nekaj ur namakamo in nato zmeljemo v blenderju. Postopek priprave gorčice nadaljujemo po v receptu opisanem postopku.
Vedeti moramo, da gorčica iz semen ne bo tako gladka kot tista iz moke, saj semen v mešalniku ne bomo mogli povsem gladko zmleti. Lahko pa namočena dodamo že pripravljeni gorčici, ki bo tako še bolj zanimiva. Dodamo lahko še več začimb, na primer žajbelj, muškatni orešek, cimet, tako bo okus še bolj poln.
Za 4 osebe:
150 g gorčične moke
0,5 l jabolčnega kisa
2 čebuli
3 stroki česna
1 jabolko
sol, celi poper, lovorjev list, klinčki
Jabolka, čebulo in česen olupimo in narežemo na kose. Stresemo v kozico in zalijemo s kisom. Solimo in dodamo lovorjev list, poper in klinčke ter zavremo. Kuhamo na majhnem ognju približno petnajst minut in nekoliko ohladimo ter pretlačimo. Moko stresemo v skledo, skozi cedilo prilijemo pretlačeno zmes iz jabolk in kisa ter temeljito premešamo, da dobimo gladko strukturo. Gorčico napolnimo v kozarce, dobro zapremo in postavimo v hladilnik. Preden porabimo, naj stoji nekaj dni.