RECEPT
Domača pica
Če pripravljamo pico po pravilu manj je več, jo obložimo le s paradižnikom in mocarelo.
Odpri galerijo
Če nimamo krušne peči, doma težko pripravimo pico, kakršno dobimo v piceriji. Če se nam posreči pravo testo, je težava v pečici, saj ima večina najvišjo temperaturo 270 stopinj, pica pa se najbolje speče pri približno 400 stopinjah.
Pomaga, če jo pečemo na krušni plošči ali glinenem pekaču. Plošča namreč akumulira toploto in ustvari podobne razmere kot v krušni peči. Če jo pogosto pečemo, bo plošča gotovo dobra naložba, seveda je uporabna tudi za kruh in pekovsko pecivo. Zraven je dobro kupiti tudi lesen lopar.
Pomaga, če jo pečemo na krušni plošči ali glinenem pekaču. Plošča namreč akumulira toploto in ustvari podobne razmere kot v krušni peči. Če jo pogosto pečemo, bo plošča gotovo dobra naložba, seveda je uporabna tudi za kruh in pekovsko pecivo. Zraven je dobro kupiti tudi lesen lopar.
Za 4 osebe:
500 g gladke moke
cca 3 dcl mlačne vode
0,5 kocke kvasa
1 žlička soli
oljčno olje
2–3 dcl paradižnikove omake
500 g mocarele
nekaj lističev sveže bazilike
origano
Kvas raztopimo v nekaj žlicah vode. V skledo stresemo moko in sol, premešamo in dolijemo vodo, kvasni nastavek in olje. Zgnetemo v gladko, mehko testo, ki se ne sme prijemati prstov. Za to potrebujemo vsaj 20 minut. Testo pustimo vzhajati vsaj nekaj ur, še bolje čez noč, v hladilniku. Potem ga nič več ne gnetemo, samo raztegnemo ga. Razdelimo ga na dva dela in razvlečemo na pomaščenem pekaču ali plošči za pico. Na tanko premažemo s paradižnikovo omako, rahlo posolimo in potresemo z origanom ter obložimo z narezano mocarelo in baziliko. Pečemo slabih deset minut na najvišji temperaturi.
500 g gladke moke
cca 3 dcl mlačne vode
0,5 kocke kvasa
1 žlička soli
oljčno olje
2–3 dcl paradižnikove omake
500 g mocarele
nekaj lističev sveže bazilike
origano
Kvas raztopimo v nekaj žlicah vode. V skledo stresemo moko in sol, premešamo in dolijemo vodo, kvasni nastavek in olje. Zgnetemo v gladko, mehko testo, ki se ne sme prijemati prstov. Za to potrebujemo vsaj 20 minut. Testo pustimo vzhajati vsaj nekaj ur, še bolje čez noč, v hladilniku. Potem ga nič več ne gnetemo, samo raztegnemo ga. Razdelimo ga na dva dela in razvlečemo na pomaščenem pekaču ali plošči za pico. Na tanko premažemo s paradižnikovo omako, rahlo posolimo in potresemo z origanom ter obložimo z narezano mocarelo in baziliko. Pečemo slabih deset minut na najvišji temperaturi.