Domače tortilje
Pripravljene so hitro in brez velikega truda.
Odpri galerijo
Na vroči ponvi pečemo tortiljo. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani.
Odlagamo jih na večji krožnik, pokrite naj bodo z večjo pokrovko, da ostanejo tople in mehke.
Za približno 10 kosov:
2 skodelici gladke moke
1 skodelica koruzne moke
1 žlička soli
1 žlička pecilnega praška
1 skodelica tople vode
0,3 skodelice oljčnega olja
(čajna skodelica, ki zapolnjena do roba drži 3 dl)
V posodi zmešamo obe vrsti moke, sol in pecilni prašek. Prilijemo vodo in olje. Premešamo, testo zvrnemo na kuhinjski pult in zamesimo – bodimo vztrajni in mesimo vsaj pet minut, da postane gladko. Pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo in pustimo na pultu počivati 10 minut. Zatem testo razdelimo na približno 10 delov in oblikujemo prav toliko kroglic, velikih kot žogice za golf. Kroglice polagamo na pomokano površino, povrh jih zelo nežno posipamo z moko in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pol ure jih pustimo na sobni temperaturi. Površino, na kateri bomo valjali, narahlo pomokamo. Če je moke preveč, se bo v ponvi zažgala, česar seveda nočemo. Žogice razvaljamo na velikost naše ponve. Če je treba, na koncu testo še malo raztegnemo z rokami. Bodimo previdni, saj se zna hitro narediti kakšna luknja. Ponev z dobrim dnom močno segrejemo – skoraj kaditi bi se moralo iz nje. Olja ne dodajamo! Na vroči ponvi pečemo tortiljo. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Odlagamo jih na večji krožnik, pokrite naj bodo z večjo pokrovko, da ostanejo tople in mehke.
2 skodelici gladke moke
1 skodelica koruzne moke
1 žlička soli
1 žlička pecilnega praška
1 skodelica tople vode
0,3 skodelice oljčnega olja
(čajna skodelica, ki zapolnjena do roba drži 3 dl)
V posodi zmešamo obe vrsti moke, sol in pecilni prašek. Prilijemo vodo in olje. Premešamo, testo zvrnemo na kuhinjski pult in zamesimo – bodimo vztrajni in mesimo vsaj pet minut, da postane gladko. Pokrijemo s svežo kuhinjsko krpo in pustimo na pultu počivati 10 minut. Zatem testo razdelimo na približno 10 delov in oblikujemo prav toliko kroglic, velikih kot žogice za golf. Kroglice polagamo na pomokano površino, povrh jih zelo nežno posipamo z moko in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Pol ure jih pustimo na sobni temperaturi. Površino, na kateri bomo valjali, narahlo pomokamo. Če je moke preveč, se bo v ponvi zažgala, česar seveda nočemo. Žogice razvaljamo na velikost naše ponve. Če je treba, na koncu testo še malo raztegnemo z rokami. Bodimo previdni, saj se zna hitro narediti kakšna luknja. Ponev z dobrim dnom močno segrejemo – skoraj kaditi bi se moralo iz nje. Olja ne dodajamo! Na vroči ponvi pečemo tortiljo. Ko se začnejo pojavljati mehurčki, jo obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Odlagamo jih na večji krožnik, pokrite naj bodo z večjo pokrovko, da ostanejo tople in mehke.
Odlagamo jih na večji krožnik, pokrite naj bodo z večjo pokrovko, da ostanejo tople in mehke.