RECEPT
Domači piškoti
Namesto belega sladkorja lahko v sladicah, tudi keksih, uporabimo rjavega ali pa melaso.
Odpri galerijo
Večino sladic pripravljamo z navadnim, belim kristalnim sladkorjem, ki ga lahko nadomestimo z drugimi oblikami. V mnogih receptih najdemo rjavega, ki je lahko iz sladkorne pese ali sladkornega trsa, v našem pa dodamo še nekaj melase, ta je vedno iz sladkorne pese.
Zaradi tega bodo piškoti temnejše barve, kot bi bili pripravljeni iz temne moke. Barva se lahko komu zdi moteča, zlasti če je osnovno živilo belo, na primer stepena smetana ali drugi mlečni izdelki. Sicer pa v okusu ni pomembne razlike.
Za 4 osebe:
500 g moke
1 pecilni prašek
220 g masla
2 jajci
100 g rjavega sladkorja
1 dcl melase
1 žlička mletega cimeta
1 žlička mletega ingverja
ščepec soli
Na sobno temperaturo segreto maslo penasto umešamo s sladkorjem. Dodamo jajca in melaso in zmešamo. V skledi zmešamo moko, cimet, ingver, sol in pecilni prašek ter stresemo k umešanemu maslu. Zgnetemo v gladko, voljno testo. Pokrijemo s pokrovom ali krpo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, jih ploščato stisnemo in polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Pečemo pri temperaturi 200 stopinj približno 10 minut.
500 g moke
1 pecilni prašek
220 g masla
2 jajci
100 g rjavega sladkorja
1 dcl melase
1 žlička mletega cimeta
1 žlička mletega ingverja
ščepec soli
Na sobno temperaturo segreto maslo penasto umešamo s sladkorjem. Dodamo jajca in melaso in zmešamo. V skledi zmešamo moko, cimet, ingver, sol in pecilni prašek ter stresemo k umešanemu maslu. Zgnetemo v gladko, voljno testo. Pokrijemo s pokrovom ali krpo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, jih ploščato stisnemo in polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Pečemo pri temperaturi 200 stopinj približno 10 minut.
Zaradi tega bodo piškoti temnejše barve, kot bi bili pripravljeni iz temne moke. Barva se lahko komu zdi moteča, zlasti če je osnovno živilo belo, na primer stepena smetana ali drugi mlečni izdelki. Sicer pa v okusu ni pomembne razlike.