Dopolnila niso potrebna
Mnogi se sprašujejo, zakaj potrebujemo antioksidante in kako delujejo v našem telesu.
Odpri galerijo
Človeško telo potrebuje antioksidante za boj proti reaktivnim kisikovim zvrstem. Zelo poenostavljeno povedano antioksidanti pomagajo ohranjati vitalnost in funkcionalnost tkiv in celičnih procesov. Med drugim z antioksidativnimi lastnostmi zmanjšajo poškodbe tkiv, preprečujejo pa tudi poškodbe beljakovin, maščobnih molekul in genetskega materiala, torej DNK,« pojasnjuje Jernej Ogrin, diplomirani inženir živilstva in prehrane z Zavoda SpoznajPrehrano. Dodaja, da bi bilo brez antioksidantov življenje popolnoma drugačno, verjetno ne bi obstajalo v taki obliki, kot ga poznamo danes. »Antioksidanti so kemijsko gledano snovi, ki preprečujejo proces oksidacije drugih snovi v njihovi okolici. Naše telo zna samo tvoriti cel spekter antioksidantov za boj proti reaktivnim kisikovim zvrstem, pomaga pa si tudi s tistimi, ki jih vnesemo s hrano. To seveda ne pomeni, da jih moramo poleg vnosa s hrano nujno vnašati v obliki prehranskih dopolnil. Za to ni nobene znanstvene podlage,« pravi Ogrin.
Antioksidanti so nujni za nekatere celične procese.
Količine niso pomembne
Na vprašanje, kako vemo, koliko in katerih antioksidantov je v določenem živilu, sogovornik odgovarja: »Tega na žalost ne moremo kar tako vedeti. Vsaj ne brez dragih in kompleksnih kemijskih analiz. Seveda imamo različne zbirke podatkov o vsebnosti hranil, tudi antioksidantov, v posameznem živilu. Vemo na primer, da imajo skupine živil, denimo sadje in zelenjava, načeloma visoko vsebnost različnih antioksidantov. Ne smemo pozabiti, da se lahko vsebnost teh snovi tudi znotraj skupine močno spreminja.« Že posamezne sorte istega sadja imajo lahko različno vsebnost antioksidantov. Tudi rastne razmere močno vplivajo na vsebnost teh snovi v živilih. Tema je kompleksna, še kompleksnejše pa je »ugotoviti«, kateri antioksidanti so v določenih živilih. Pri teh vprašanjih si lahko pomagamo z uporabo spletnih baz podatkov o vsebnosti hranil v posameznih živilih, pravi Ogrin in dodaja, da sta točna vsebnost in spekter antioksidantov v živilih za povprečnega potrošnika precej nepomemben podatek. »Raje se osredotočite na vključevanje zadostne količine zelenjave in sadja v prehrano. Ta živila vsebujejo veliko za zdravje koristnih snovi in njihovo uživanje je povezano s pozitivnimi lastnostmi. Posebej naj omenimo predstavnike sadja iz skupine jagodičevja – borovnice, maline, jagode, robide in podobno. Ta živila vsebujejo velike količine antioksidantov,« svetuje Ogrin.