OKUSI
Drevo, jed in začimbna mešanica
Izraz kari nas lahko spravi v zadrego, morda je še najmanj znano drevo, katerega listi se uporabljajo kot začimba; suhi so manj aromatični kot sveži.
Odpri galerijo
Ko rečemo kari, najprej pomislimo na začimbno mešanico ali pikantno jed z gosto, golažu podobno omako, lahko je mesna ali vegetarijanska. Precej manj je znano drevo kari, katerega listi se uporabljajo kot začimba, včasih tudi v začimbni mešanici kari. Malce zapleteno, a tako je, z besedo kari označujemo jed, mešanico začimb in liste oziroma drevo.
Pa si poglejmo najprej slednje, ki je najmanj znano. Gre za tropsko drevo, ki izvira iz Indije, Tajske in Šrilanke, danes pa ga
Tako vonj kot okus karijevih listov sta nekaj posebnega. Če poduhamo sveže, bomo zaznali vonj muškatnega oreščka in agrumov, okus spominja na mešanico citrusov in limonske trave, ki bi ji dodali ščepec janeža. Liste lahko kupimo tudi pri nas, v specializiranih trgovinah z začimbami, ali pa prek spleta, za 10-gramski zavojček posušenih listov je treba odšteti okoli tri evre. Ker posušeni izgubijo intenziven okus in vonj, jih je treba dodati nekoliko več kot svežih. Karijevi listi, ki so stalnica v indijski kuhinji, od koder je rastlina doma, se uporabljajo predvsem v slanih jedeh, dobro se podajo k ribam in morskim sadežem, mesu, stročnicam pa tudi večini zelenjave. In seveda k rižu, ki je na vzhodu vsakdanja jed.
Pa si poglejmo najprej slednje, ki je najmanj znano. Gre za tropsko drevo, ki izvira iz Indije, Tajske in Šrilanke, danes pa ga
gojijo tudi na Kitajskem, v Avstraliji in ponekod v Afriki. Do pet metrov visoko drevo ima svetleče, svetlo zelene ozke liste, ki so zelo aromatični, zato se uporabljajo v kuhinji kot začimba, podobno kot pri nas bolj znani lovorjev list. Liste uporabljamo na različne načine, sveže ali sušene. Cele dodajamo jedem med kuhanjem, suhe pa zdrobimo v prah in z njim začinimo jed. Najdemo ga tudi v nekaterih kari mešanicah.
Tako vonj kot okus karijevih listov sta nekaj posebnega. Če poduhamo sveže, bomo zaznali vonj muškatnega oreščka in agrumov, okus spominja na mešanico citrusov in limonske trave, ki bi ji dodali ščepec janeža. Liste lahko kupimo tudi pri nas, v specializiranih trgovinah z začimbami, ali pa prek spleta, za 10-gramski zavojček posušenih listov je treba odšteti okoli tri evre. Ker posušeni izgubijo intenziven okus in vonj, jih je treba dodati nekoliko več kot svežih. Karijevi listi, ki so stalnica v indijski kuhinji, od koder je rastlina doma, se uporabljajo predvsem v slanih jedeh, dobro se podajo k ribam in morskim sadežem, mesu, stročnicam pa tudi večini zelenjave. In seveda k rižu, ki je na vzhodu vsakdanja jed.
Kot smo že zapisali, se mleti karijevi listi dodajajo tudi različnim začimbnim mešanicam, dobro se ujamejo s pekočimi okusi česna, čilija ter popra, s svojim blažjim okusom pa lepo dopolnijo okuse kardamoma, kurkume in kumine. Za konec povejmo še, da so karijevi listi bogati z vitamini, zlasti A, B, C in E, ter minerali fosforjem, železom, kalcijem, magnezijem, zato so dobrodošli na jedilniku tudi z vidika zdrave prehrane. V eni prihodnjih številk pa še o kariju kot začimbni mešanici.