OKUSNO

Specite drobno pecivo za ves mesec

Za osnovno testo potrebujemo moko, jajca, maslo in sladkor, dobrodošli so tudi dodatki, na primer suho sadje in čokolada.
Fotografija: Pločevinaste škatle niso nikoli iz mode. FOTO: Asife/Getty Images
Odpri galerijo
Pločevinaste škatle niso nikoli iz mode. FOTO: Asife/Getty Images

Kratki zimski dnevi, ko več časa preživljamo doma, so kot nalašč za smukanje po kuhinji in preizkušanje novih receptov. Čas je, da se lotimo peke drobnega peciva, ki se prileže k toplim pijačam, čaju, mleku ali kakavu, pa tudi h kozarcu vina ali likerju.

Krhki piškoti se topijo v mleku in ustih. FOTO: Ahirao_photo/Getty Images
Krhki piškoti se topijo v mleku in ustih. FOTO: Ahirao_photo/Getty Images

Drobno suho pecivo ima tudi to dobro lastnost, da je dolgo obstojno, če ga seveda primerno hranimo, zato ga lahko spečemo za zalogo. Ta bo zlasti prišla prav v prazničnih dneh, ko se lahko nadejamo več obiskov. Pecivo, ki ga nameravamo dlje hraniti, naj bo suho, izogibajmo se kremastim nadevom, čokoladnim in smetanastim prelivom. Raje uporabimo marmelado ali sladkorni obliv, ki se strdita.

V pripravi uživajo tudi otroci. FOTO: Anvr/Getty Images
V pripravi uživajo tudi otroci. FOTO: Anvr/Getty Images

Iz osnovnega testa, ki je res enostavno za pripravo, lahko naredimo zelo raznovrstne kekse oziroma piškote. Potrebujemo moko, maslo, sladkor in jajca, kar je običajno vedno pri hiši. Sestavine zgnetemo v gladko, kompaktno zmes, vmesimo pa lahko tudi različne dodatke, na primer na koščke narezano suho sadje, oreške ali čokolado. Dodajamo še razne začimbe oziroma dišave, na primer cimet, vaniljo, prav posebni bodo piškoti z okusom ingverja, pa seveda za zimo nepogrešljivi medenjaki. Iz testa oblikujemo poljubne oblike, z rokami ali modelčki, potresemo z mrvicami, namažemo z marmelado in jih spečemo v pečici. Ohladimo in previdno prestavimo v primerno skledo ali škatlo, najraje pločevinasto.

Suho drobno pecivo bo primerno spravljeno zdržalo tudi ves mesec, ne da bi izgubilo okus in vonj, prav tako se v zaprti posodi ne bo izsušilo. V zadnjih letih so precej moderna darila iz domače kuhinje in med najboljše ideje gotovo spadajo tudi domači piškoti. V ta namen kupimo ali sami izdelamo lične kartonaste škatle ali uporabimo pločevinaste in jih napolnimo s piškoti. Škatlo dobro zapremo in okrasimo, zavijemo v okrasni papir, dodamo lahko tudi pentljo, in darilo je nared. Prednost suhih piškotov za darilo je prav v tem, da jih lahko pripravimo tedne prej, preden jih bomo podarili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije