RECEPT
Dušeno kislo zelje
To priljubljeno zimsko jed vsak pripravi malo drugače; ponudimo ga s krompirjem v kosih in pečenicami.
Odpri galerijo
Pozimi bo iz kuhinj pogosto dišalo po kislem zelju. Lahko ga dušimo ali kuhamo, odlično je sveže, presno. Zaradi izrazitega okusa ne potrebuje veliko začimb, preden ga solite, pa ga obvezno poskusite. V postopku kisanja se namreč uporablja sol, zaradi česar kislega zelja ni treba soliti, saj je dovolj slano.
Mnogi ga pred pripravo sperejo pod tekočo vodo, kar je škoda, saj s tem v odtok odplaknejo številne koristne snovi. Tako da spirajmo le, če se nam zdi res prekislo, čeprav se kislost s kuhanjem občutno omili.
Mnogi ga pred pripravo sperejo pod tekočo vodo, kar je škoda, saj s tem v odtok odplaknejo številne koristne snovi. Tako da spirajmo le, če se nam zdi res prekislo, čeprav se kislost s kuhanjem občutno omili.
Za 4 osebe:
1 kg kislega zelja
1 čebula
2 stroka česna
2 žlici moke
poper v zrnu, lovorjev list, olje
noževa konica rdeče paprike
4 pečenice
Zelje stresemo v lonec, zalijemo z vodo, da je pokrito, dodamo lovorjev list in poper ter kuhamo slabe pol ure. Solimo le po potrebi. Medtem v ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo strt česen in počakamo, da zadiši. Potresemo z moko in rdečo papriko ter med mešanjem pražimo, da moka porumeni. Po potrebi zalijemo z vodo in pokuhamo. Prežganje vlijemo h kislemu zelju, dobro premešamo in kuhamo na majhnem ognju še slabih deset minut. Postrežemo s pečenicami.
1 kg kislega zelja
1 čebula
2 stroka česna
2 žlici moke
poper v zrnu, lovorjev list, olje
noževa konica rdeče paprike
4 pečenice
Zelje stresemo v lonec, zalijemo z vodo, da je pokrito, dodamo lovorjev list in poper ter kuhamo slabe pol ure. Solimo le po potrebi. Medtem v ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno nasekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo strt česen in počakamo, da zadiši. Potresemo z moko in rdečo papriko ter med mešanjem pražimo, da moka porumeni. Po potrebi zalijemo z vodo in pokuhamo. Prežganje vlijemo h kislemu zelju, dobro premešamo in kuhamo na majhnem ognju še slabih deset minut. Postrežemo s pečenicami.