Energijske kroglice
Kroglice iz tokratnega recepta spadajo med sladice brez peke, ki ne zahtevajo posebnih slaščičarskih izkušenj, a bodo kljub temu navdušile sladokusce. Sestavine lahko kombiniramo po mili volji, pomembno je le razmerje, saj moramo dobiti maso, ki bo tako kompaktna in hkrati mehka, da jo bomo lahko oblikovali.
Za 4 osebe:
200 g datljev, 100 g orehov, 100 g mandljev, 100 g indijskih oreškov, 100 g suhih sliv, 2 žlici kosmičev, 2 žlici medu, 2 žlici kakava v prahu, 2 žlici sezamovih semen, 2 žlici ruma
Datlje in suhe slive izkoščičimo in narežemo. Orehe, mandlje in indijske oreške sesekljamo in stresemo v ponev. Med mešanjem pražimo dve ali tri minute. Ohladimo in stresemo v blender ter grobo zmeljemo. Dodamo datlje, slive, kosmiče in med ter meljemo dve minuti. Potem dodamo še kakav, sezamova semena in rum ter meljemo, dokler ne nastane kompaktna zmes. Zajemamo jo z žličko in z mokrimi rokami oblikujemo kroglice, ki jih lahko povaljamo v mletih orehih ali kokosovi moki. Najboljše so ohlajene.
Če je premehka, dodamo malo mletih kosmičev, če je pretrda, pa malo medu. Aromo in okus dopolnimo z žlico ali dvema ruma, ki ga izpustimo, če kroglice pripravljamo za otroke.