Enolončnica
Enostavna jed, pripravljena v enem loncu, uteha na žlico, brez katere ne gre niti spomladi.
Odpri galerijo
Nikoli se ne naveličamo enolončnic, zelenjavnih ali mesnih, bolj ali manj gostih in krepkih. Pomembno je, da jim dodamo kakšno sestavino, ki nas bo nasitila dlje kot zgolj lahka zelenjava, to so lahko krompir, testenine, kaša ali stročnice.
Za mesojedce je obvezna klobasa, slanina ali kak kos mesa, ki bo jedi dal še poseben okus. Po potrebi enolončnico zgostimo, bodisi z zmečkanim krompirjem bodisi z razkuhano lečo ali kosmiči. Seveda lahko uporabimo tudi podmet iz moke ali koruzni škrob.
Za 4 osebe:
0,5 manjše zeljne glave, 1 večji korenček, 1 srednji por, 2 do 3 stroki česna, 1 lonček leče, 1 lonček zamrznjenega graha, 1 lonček fižola v zrnju (zamrznjenega ali iz konzerve), 3 žlice paradižnikove omake, sol, poper, svež peteršilj, olje, mešanica zelišč za juho
Zelenjavo očistimo in operemo. Korenje in por narežemo na kolobarje, česen nasekljamo, zelje narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo por, da oveni. Dodamo paradižnik, česen in korenje ter zelje, premešamo in dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo in dodamo lečo ter fižol. Solimo in popramo, dodamo zelišča in kuhamo približno dvajset minut. Dodamo še grah in kuhamo še pet minut. Potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo.
0,5 manjše zeljne glave, 1 večji korenček, 1 srednji por, 2 do 3 stroki česna, 1 lonček leče, 1 lonček zamrznjenega graha, 1 lonček fižola v zrnju (zamrznjenega ali iz konzerve), 3 žlice paradižnikove omake, sol, poper, svež peteršilj, olje, mešanica zelišč za juho
Zelenjavo očistimo in operemo. Korenje in por narežemo na kolobarje, česen nasekljamo, zelje narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje in na njem prepražimo por, da oveni. Dodamo paradižnik, česen in korenje ter zelje, premešamo in dušimo nekaj minut. Zalijemo z vodo ali zelenjavno jušno osnovo in dodamo lečo ter fižol. Solimo in popramo, dodamo zelišča in kuhamo približno dvajset minut. Dodamo še grah in kuhamo še pet minut. Potresemo s svežim peteršiljem in postrežemo.
Za mesojedce je obvezna klobasa, slanina ali kak kos mesa, ki bo jedi dal še poseben okus. Po potrebi enolončnico zgostimo, bodisi z zmečkanim krompirjem bodisi z razkuhano lečo ali kosmiči. Seveda lahko uporabimo tudi podmet iz moke ali koruzni škrob.